sobota 22. září 2018

THAILAND, PHUKET

Ahoj, přeji Vám příjemný den. Naposledy jsem vám slíbila naši ne zrovna perfektní cestu na Phuket. Z ostrova Koh Samui jsme jeli lodí do města Surat Thani za 150 Bahtů/osoba. Poprvé jsme neměli zařízené dopředu ani ubytování, což se nám nakonec vymstilo, jak jsem trochu očekávala. Vystoupili jsme na přístavišti 60 Km od Surat Thani a potřebovali se dostat do centra města k autobusovému nádraží. Neměli jsme nic domluvené, ale naštěstí tam bylo opět hodně lidí na taxi a různé dodávky, které sváželi do centra. U jedné dodávky jsme se zastavili a domluvili se s něma na odvozu za 100 Bahtů/osoba. Samozřejmě nám nezastavili na autobusovém nádraží, ale u nějaké agentury se kterou to měli určitě domluvené. Agentura po nás chtěla 290 Bahtů/osoba, ale my věděli, že na nádraží je to za méně, tak jsme odmítli a šli na nádraží po svých.
Naštěstí to bylo cca 3 min a jízdenku jsme koupili u řidiče za 190 Bahtů/osoba. Tady je důkaz, že je mnohem lepší si vše zařídit sám, než nechat vše na agenturách. Cesta trvala 5 hodin a autobus byl bez wc. Naštěstí udělali jednu zastávku.
Další problém nastal v Phuketu. Pro naše zděšení nádraží nebylo v centru a jelikož jsme přijeli po 8 večer, tak už bylo všechno zavřeno a nikde nebyly v okolí ani skůtry.
Samozřejmě jsme neměli data a nemohli ani koupit ubytování. Co vám budu povídat všechno bylo špatně. Data jsme dobili a objednali hotel, na který jsme se dostali přes aplikaci Grab ( asijský obdoba Uberu ), který je na Phuketu  nejdražší ( 17 Km = 520 Bahtů )
Znechucení jsme přijeli na hotel, najedli se a šli spát. Ano, i nepříjemnosti se stávají , ale zvládli jsme to.

Druhý den jsme začali o poznání lépe. Phuket je největší ostrov v Thajsku a je to dost znát. Rozhodně doporučuji si vypůjčit skůtr. My si půjčili rovnou na hotelu a to jen za 150 Bahtů/den. Ubytovaní jsme byli v hotelu The Sr Residence za 240 Kč/noc. Všude bylo o poznání více turistů, než tomu bylo na jiných ostrovech a taky tomu odpovídaly turistické ceny. Dost věcí a podniků byly dražší. Stačilo ovšem popojet trochu dál od centra a ceny už klesaly na Thajský standart.

Na našem listu, co navštívit nechyběl Big Buddha, který byl opravdu obrovský. Budu se opakovat : nezapomínejte na zahalení ramen a stehen.




Vstupné zdarma.




Rovnou máte i krásný výhled na Phuket.


U výhledů bych zůstala. Na Phuketu je jich spousta a opět vám nabídnou magický pohled.
Tak třeba takový Karon viewpoint.


A určitě se jeďte podívat na Windmill viewpoint.




Dalším výhledem byl Promthep Cape. Okolo jsou pak různé stánky a můžete si dát jídlo v restauraci s krásným výhledem.


Opět jedním slovem nádhera !


Posledním místem, který vám nabídne pohled přímo na město je Rang Hill.
Je tam i hezký parčík a stánky.






Na ostrově je taky možnost různých aquaparků, atrakcí s opicemi, hady, slony, jízda na slonech, apod.


Slonů tam měli opravdu hodně. Jízdu na slonech absolutně nepodporujeme po tom, co jsme viděli různé dokumenty, jak s nimi zachází, aby zlomili jejich vůli.


Samozřejmě nechyběly i pláže a moře. Ovšem zde byly celkem dost velké vlny, takže to na poléhávání na břehu moc nebylo.
Pláže, které by jste měli navštívit jsou Patong beach, Karon beach, Kata beach a Rawai beach.


Patong beach





Karon beach


Velkým zážitkem byla návštěva Monkey Hill. Jak už praví název je to hora obydlená opicemi. Asi cca 1 km od vrcholu musíte jít už po svých, ale viděli jsme navrchu, jak tam skůtry mají, tak se asi pravidla trochu obcházejí úplatky. V životě jsem neviděla tolik opic pohromadě. Celá cesta jich byla plná. Bohužel nemám fotky, protože jsme ( já ) nechala kartu v PC. Stejně by jsme moc ani nefotili jen jsme něco vytahovali z batohu a už se sbíhaly opice. Přítel měl na sobě pláštěnku, která je očividně velmi zajímala a začali se na něho sbíhat a na pláštěnku sahat. Nebudu lhát mám z nich celkem strach nikdy nevíte, kdy se rozhodne vás pokousat, tak jsme se radši otočili a šli pěkně pryč.

Teď trochu zabrousíme ke gastronomii. Určitě se stavte do skromné restaurace Abduhls Roti, kde dělají výborné roti ( podobné, jako naše palačinky ). Dobře jsme se najedli i u Patong Beach v No.6 Restaurant a nejvíc nás nadchnul velký Night markets na Thalang Rd ( jen v neděli ). Ta atmosféra bylo neskutečná, až na ty davy lidí. 





A podívejte se na tu nádheru. Jak se říká, jako obrázek.

Na ostrově jsou i obrovské nákupní centra a různé trhy se suvenýry. 

Ještě bych věnovala pozornost dopravě. Jsou tam velké zácpy a je to celkem otrava tam jezdit, až na výjimky, kdy byla cesta tak strmá a samé serpentiny, že jste si připadali, jako na horské dráze.

To by bylo k Phuketu asi vše po 4 dnech jsme pokračovali na velmi známí ostrov Phi Phi Don, ale o tom až příště.


Nezapomeňte nás sledovat na instagramech (můj) a (přítelův).

Děkuji za shlédnutí.

Mějte se krásně :).


0 komentářů:

Okomentovat