úterý 11. září 2018

KOH TAO, KO-PHAN-GAN, KOH SAMUI

Ahoj, přeji Vám krásnou sobotu.
Naposledy jsem se zmínila o cestě na první z ostrovů a to Koh Tao. Chtěla bych vám v tomto článku představit všechny tři ostrovy  ( Koh Tao, Ko pha Ngan, Koh Samui) ležící u sebe na východě Thajska a trochu je porovnat mezi sebou.
Dnešní článek bude krapítek delší, tak se hezky usaďte a jdeme na to.

Začneme prvním ostrovem, který jsme navštívili a to Koh Tao, na kterém jsme zůstali 3 dny. Hned, co jsem vyšla z lodi jsem si připadala, jako v ráji. Slunečno a nádherně průzračná, tyrkysová voda.


Nejznámější pláž Sairee beach.


Hned u přístavu na vás bude volat milion lákačů na taxi, ubytování apod. Pokud máte v plánu si pronajmout skůtr, jehož cena se zde pohybovala 200 Bahtů/den, tak si taxi zbytečně neberte, protože ujdete pár kroků a potkáte nějakou půjčovnu se skůtry. Na tomto ostrovu nám bylo řečeno, že se zde helmy ani nenosí, ale my si je radši vyžádali. Určitě doporučuji si půjčit skůtr na každém ostrově, pěšky by jste to asi nedali všechno a pořád platit a shánět taxi je otrava.

Ostrov je z těchto tří nejmenší. Ceny ( ubytování, jídlo, atrakce, potraviny ) zde byly o poznání větší oproti pevnině a to platí pro všechny ostrovy.

Ubytovali jsme se v krásném resortu Toscana s bazénem za 490 Kč/noc.


Hotelový bazén.

Rovnou se vrhneme na místa, které nesmíte vynechat na tomto nádherném ostrově. 
Za úplné must have pokládáme návštěvu na ostrov Koh Nang Yuan. Zaručím se za to, že to bude jedno z nejhezčích míst, které jste kdy navštívili.
Dopravit se můžete sami kajakem, nebo si zaplatit odvoz tradiční thajskou lodí. My platili za cestu tam i zpět 300 Bahtů.




Vstup na ostrov byl 100 Bahtů/osoba, protože je to národní park a snaží se o něj starat. Nesmí se tam  nosit plastové lahve a ani pokládat deky na pláž, aby jste jim neodnášeli písek.





Nemám slov, prostě ráj na zemi. Nádherné bílé pláže s tyrkysově průzračnou vodou a mořským životem.


Tenhle, ale i ostatní ostrovy jsou skvělé ke šnorchlování. Uvidíte milion barevných rybiček kolem vás a různé korály. Taky si můžete zakoupit různé lekce potápění, které jsou nejlevnější na světě.


Stezka na viewpoint



Tohle je ta nádhera, která se nedá ani popsat. Výšlap v tom horku byl trochu náročnější, ale ten výhled za to stál !


Dalším výhledem byl Sunset View, který vám nabídne taktéž krásný pohled.




Na pohádkový západ slunce jsme si zašli na Freedom beach, kde bývají i párty. Ty skály kolem a slunce, připadala jsem si, jako ve filmu.





Jinak jsme si užívali sluníčka, dobrého jídla, trhů, káviček, moře a pohody.



Celý ostrov byl jeden velký kopec. Tak strmé kopce jsem snad ještě neviděla, až jsme se báli, že to ani nevyjedeme. 
Zkrátka tenhle ostrov si nás úplně dostal a byli jsme z něho nadšení. 



Dalším ostrovem je Ko Pha Ngan, na který jsme se dostali opět lodí. Lístky jsme si koupili u paní, kde jsme si půjčili i skůtr, jelikož byly i nejlevnější a to 300 Bahtů/osoba.



Tenhle ostrov nás nadchl asi nejméně ze všech. Možná to bylo tím, že jsme neměli celou dobu slunečno, ale ani tam nebylo tolik krásných míst k vidění. I přesto jsme zde strávili 4 dny, aby jsme si trochu odpočinuli. 

Hned u přístavu byly opět nabídky na taxi a skůtry k pronajmutí. My jsme měli ubytování kousek, tak jsme to došli po svých.

Skůtr jsme si půjčili až na hotelu. Zde byly skůtry dražší a to za 250 Bahtů/den. Thajci jsou podnikatelé a to opravdu velcí. V hotelu máte možnost ubytování, půjčení skůtru, praní věcí, různé zprostředkování výletů a přeprav, restauraci a další věci.
Zde se nám i stalo, že policie zastavovala a dávala pokuty za helmy a chybějící mezinárodní řidičák.


Ubytování Phatchara boutique s bazénem za 230 Kč/noc.

Myslím, že tenhle ostrov je skvělý na velké párty hlavně v sezoně. Bývá tam i obrovská párty full moon párty se skvělými DJs.
Chtěli jsme na jednu párty jít, ale zrovna hodně pršelo, tak jsme si radši nakoupili dobrůtky a šli si lehnout na pokoj.

Jeli jsme se podívat na Phaeng Waterfall, kde bylo za parkovné 20 Bahtů.
Byla to taková větší džungle s vodopády a na vrcholku vás čekal výhled.
Vodopády byly bohužel vyschlé. Terén je celkem náročnější a pro člověka, který má fobii z hadů ještě náročnější, protože byly všude kořeny stromů, které jako hadi vypadaly.


Bohužel jsem je zapomněla vyfotit na foťák, tak alespoň foto z mobilu.







Výhled nám úplně nevyšel, protože začalo zrovna pršet.


Dalším místem, které bohužel nevypadá, tak krásně, jak by mohlo, kdyby svítilo sluníčko je Mae Haad beach, která spojuje hlavní ostrov s malým Ko Ma.



Výhled, který stojí za to je na terase baru Three Sixty Bar , kde si musíte dát drink a rovnou se kochat výhledem.






Hanging Palm Tree

Jak už jsem psala, tenhle ostrov toho k vidění nenabízí tolik, spíše je to párty ostrov. Líbili se nám noční trhy Phantip Night market, které jsme rádi navštěvovali a zkoušeli další nové jídla. 
Nejraději jíme u stánku s místními, ale občas si zajdeme i do restaurace a řídíme se podle nejlepších recenzí z tripadvisor, tak se alespoň nespálíme.


Posledním ostrovem byl Koh Samui, na který jsme jeli, jak jinak, než lodí. Jízdenky jsme si tentokrát koupili přímo na přístavu za 150 Bahtů/osoba. Cesta trvá cca 1,5 hod. 
Tento ostrov je z těch tří největší. Taky toho může více nabídnout. Nepřišla jsem si ani, jako na ostrově, tím jak je velký, spíše, jako ve větším, moderním městě. U přístavu Lipa Noi toho nebylo tolik, jako u předešlých. Bylo tam celkem prázdno. Samozřejmě taxi nabízejí i tam přímo u přístavu. My jsme si popošli asi 300m, kde jedna půjčovna byla a hned jsme si skůtr půjčili za 250 Bahtů/den a jeli na ubytování, které jsme měli asi 15 km od přístavu. Ceny skůtrů zde byly i levnější, ale blízko přístavu ne.
Ubytování Maenam Bay Resort jsme měli celkem moderní a i s bazénem za 250 Kč/noc/pokoj. Zůstali jsme zde 3 dny. Většinu ubytování tady bereme přes agodu. ( Asijská obdoba booking.com )

Půjdeme rovnou k místům, které jsme navštívili. 
Prvním z nich byl Big Buddha v nadlidské velikosti. Vstup je zdarma. Nezapomeňte, že se musíte zahalit a vyzout si obuv. 




Tyhle místa na mě působí magicky a vždycky si je užívám.


Podobným místem s obrovskými sochami byl Wat Plaim Laem, který leží blízko Buddhy. Opět zdarma a platí stejná pravidla.








Opravdu nádherný komplex.


Kousek od ubytování jsme měli Fisherman´s Village. Byla to taková turistická oblast s obchůdky a restauracemi.



Jeden večer jsme navštívili další noční trh Mae Nam Night Market, z kterého jsme byli unešeni a opět jsme vyzkoušeli spoustu dobrot.

Taky stojí za zmínku, že je tenhle ostrov už dost velký na to, aby zde mohlo být letiště, které je ovšem jiné, než jaké známe. Je malinké a postaveno z bambusů. Letadla vám pak létají přímo nad hlavou na pláži.




Ostrov se pyšní i nádhernými plážemi, jako jsou např. Chaweng Noi Beach, Lamai Beach.


Vždycky jsem to chtěla vyfotit, ale zapomněla jsem a konečně se mi to povedlo. Takhle skvěle mají vyřešenou elektřinu po celém Thajsku. Vypadá to šíleně a často slyšíte, jak vám to probíjí přímo nad hlavou.





Poslední velkou atrakcí na tomhle ostrově jsou kameny ve tvaru pánského a dámského přirození na konci Lamai Beach.
No posuďte sami, zda vám to něco připomíná.








Abych to shrnula všechny ostrovy jsou dražší, než pevnina, jak už jsem psala. Většinou zde nefunguje konkurenční boj, ale je fajn si zjistit od více zdrojů cenu a vybrat si. Ceny mezi těmito ostrovy nejsou nijak zvlášť rozdílné. Vždycky bude část turistická dražší a najdete část s místními, kde to bude levnější. Musíte jen hledat. Berte taky v potaz to, že jsme zde mimo sezonu a ceny jsou určitě nižší, než v hlavní sezoně. Top ostrov pro nás byl první Koh Tao, ale hodně vede i poslední Koh Samui. Je ale velká škoda neprojet všechny tři, když už se na jeden vydáte. Cena za přepravu lodí je přívětivá a být jen na jednom místě je přece nuda. Sami si pak najdete svého favorita, na který se třeba budete rádi vracet.

My jsme se z Koh Samui přesunuli lodí na pevninu do Surat Thani a odtud hned autobusem na Pukhet, ale o tom až příště, protože to byla celkem zajímavá cesta.

Tak nás nezapomeňte sledovat na instagramech (můj), (přítelův).

Klidně sdílejte a odebírejte.


Mějte se krásně :).



0 komentářů:

Okomentovat