sobota 8. září 2018

THAILAND, HUA HIN



Ahoj, přeji krásný den. Jsem zde opět s dalším článkem z Thajska.
Naposledy jsme skončili v Bangkoku, tak budeme pokračovat.
Další zastávkou je přímořské královské město Hua Hin, které leží 250 Km od Bangoku. Jako transport jsme si vybrali vlak, který nás vyšel 130 Bahtů za třetí třídu s větráky. Je to sice hodně levné, ale zaplatíte tím, že pojedete zdlouhavých 5 hodin v ne moc čistém a pohodlném vlaku.
Cestování vlakem pro nás byl opět zážitkem. Už jen to okolí, kterým projíždíte je skvělým rozptýlením, ale mnohem větším bylo, že si připadáte, jako na tržnici. Obchodníci tam celou cestu prochází a nabízí různé zboží od jídla, pití až po šperky. Takže se vůbec nemusíte bát, že jste si nestihli koupit svačinku, nebo že nestíháte nakoupit.





Vlakové nádraží Hua Hin, které je turistickou atrakcí a patří mezi nejstarší železnice.

Město Hua Hin je turistické přímořské město. U pláže naleznete krásné resorty a hotely. Taky jsme se lépe domluvili anglicky. Je to klidnější město Thajska a udělalo na nás dojem. 

Poprvé jsme si vypůjčili skůtr a řádili jsme na něm od rána do večera. Ono je stejně nejlepší si vždy skůtr půjčit, než jezdit pořád taxíkem. Veřejná doprava nefunguje, jako u nás a pěšky by jste se velmi nachodili. Cena je velmi příznivá pohybuje se většinou 200-250 Bahtů/den.

Cena za benzín je taktéž přívětivá asi 17 Kč/litr. Při spotřebě skůtru orientačně 40 Kč/den.

Přilby určitě doporučuji, i když je místní jen zřídka mají na hlavě. Přece jen je zde doprava bláznivá, jak už jsem psala a občas ( spíše zřídka ) se může stát, že by jste dostali i pokutu.



Určitě navštivte místo zvané Hin Lek Fai Hill


Jsou tam krásné výhledy na město a hlavně se pobavíte s volně pobíhajícími opicemi. Na tomto místě nebyly tak zákeřně, ale i tak si dávejte velký pozor. Jsou nebezpečné  a hlavně pěkné zlodějky. Pokud vám to někdo nedovolí, tak určitě nekrmte a nesnažte se s něma tulit, nebo by vás mohly  taky hezky pokousat. Hlavně si dávejte pozor na věci. Jen jsme na chvilku položili batoh na zem a už jsem viděla, jak přiběhla opice a batoh nám brala. Naštěstí jsme ji ho včas vytrhli, ale pěkně na nás zasyčela. 













Opice jsou ve městě skoro všude a místní s něma vedou takový menší boj. Všude uvidíte praky, které používají na ty malé zlodějky. Jen spatří, že někdo veze jídlo a už se na něj spustí 20 opic.

Pokud jste nikdy neviděli 100 opic pohromadě, tak se jděte projet na Wat Khao Takiap, kde vás na cestě taková skupinka opic překvapí a rozhodně se jim jen tak lehce uhnout z cesty nechce.
Neposílám vás na to místo jen k vůli opicím, ale kvůli krásnému chrámu s dalším výhledem.
Opět nezapomeňte na zahalené ramena a nohy.







O kousek dál na konci pláže Hua Hin můžete spatřit obrovského zlatého Buddhu.








Určitě navštivte noční trhy. Tyhle noční trhy mě baví. Mají skvělou Thajskou atmosféru a kde jinde ochutnáte všechny thajské dobrůtky a seženete všechny suvenýry, než tam.  Moc ráda tam zkouším všechny dobroty a prohlížím si zboží. 


Větší venkovní thajská kuchyně






všechno jídlo rádi vystavují




Ve velké většině vypadají stánky právě takhle. Vyfocené , nebo vystavené jídlo a hodně oblíbeným podáváním jídla ve stáncích je na špejli a balené do plastových sáčků.


Dále bych vás poslala do parku Rajabhakti, kde spatříte thajské bojovníky v nadlidské velikosti.




Taky jsou zde různé nákupní centra. Opět mě uchvátil design se kterým si umí vyhrát a jen tak mezi námi vždycky jsem si přála fotku s plameňáky sice s živými, ale i tenhle park uprostřed nákupního centra byl super.





My už toho více nestihli, ale pokud budete v Hua Hin na delší dovolené, tak se stavte na doporučená místa, jako jsou Santorini park Cha- Am, jakožto název napovídá je to místo, které napodobuje právě Santorini v Řecku. Dále pak Wat Huay Mongkol, což je buddhistický chrám s největší sochou mnicha na světě, což mě trochu mrzí,že jsme nenavštívili. A spousty dalších míst a možností, které si můžete najít na internetu, nebo youtube.

Zkrátka na nás udělalo Hua Hin dojem a je skvělým místem na klidnější dovolenou v Thajsku, nebo alespoň stojí za zastávku na cestě dále.

My jsme pokračovali opět zdlouhavých 5 hodin za směšných 49 Bahtů/osoba do města Chumphon, které nám sloužilo jen, jako přestupní stanice.

Město není ničím zajímavé. Zastávkou mnoha turistů je kvůli přepravě lodí na ostrovy. Jelikož jsme se tam jeli opravdu jen vyspat a brzo ráno jsme odjížděli na ostrov, tak jsme zkusili koupit ubytování za asi 60 Kč/osoba/noc. Ano opravdu jsem se nepřeklikla. Mnozí teď čekáte, že napíšu, jak ohavné to bylo, ale pro mé velké překvapení to tak hrozné nebylo. Majitelé byli velmi milí, měli jsme wifi a větrák. Nebyl to žádný luxus, ale na vyspání dobrý. 

Rovnou jsme si u nich koupili jízdenku na nádherný ostrov zvaný Koh Tao za 500 Báhtů/osoba. Jízda trvala 2 hodiny a ještě nás na přístav odvezli přímo z hotelu zdarma. 

Nikdy jsem na moři neplula delší dobu, tak jsem se trochu bála, ale naštěstí mi špatně nebylo a celkem rychle cesta utekla. 

Tím bych to dnes ukončila a v příštím článku se můžete těšit na srovnání třech velmi známých a nádherných ostrovů, plných zážitků a pohádkových míst. Těmi ostrovy jsou Koh Tao, Ko- Phan-Gan a  Koh Samui.

Nezapomeňte nás sledovat na instagramu, kde denně přidáváme fotky a videa. Můj instagram zde a přítelův istagram zde.

Přeji úspěšný pracovní týden a školákům, co nejjednodušší vstup do nového roku.


Mějte se krásně :).

0 komentářů:

Okomentovat