sobota 1. září 2018

THAILAND, BANGKOK




Ahoj, přeji Vám krásný zářijový den. Vím, že jsem se dlouho neozvala a taky se za to omlouvám. Nebudu se vymlouvat proč jsem nemohla, prostě a jednoduše jsem měla mraky práce a popravdě se mi ani nechtělo a inspirace se taky nehrnula.

Zato nyní se můžete opět těšit na velkou dávku článků v podobě našeho cestování, jako tomu bylo u USA. Opět s námi můžete, alespoň takhle poznávat svět, jiné kultury a krásné místa.

Hlavně na začátek chci uvést na pravou míru, že všechno jsou naše pocity a zkušenosti a rozhodně nechci nikoho poučovat navádět a nepíšu odbornou knihu.
Nebudu se dál rozkecávat a začínáme a to Thajskem !

V Thajsku budeme měsíc a máme v plánu projet podle nás ty nejzajímavější místa.
První zastávkou je Bangkok, což je hlavní město Thajska.
Do Bangkoku jsme letěli z Mnichova se společností Eurowings. Do Mnichova jsme se dostali z Prahy Flixbusem, což je dost levná autobusová společnost, se kterou jsme celkem spokojení. Jeli jsme cca 5 hodin za 379 Kč/osoba a jen pro srovnání v Německu jsme si zaplatili z nádraží na letiště vlak za 300 Kč/osoba.
Let trval 12 hodin. Letenka stála 5600 Kč/osoba. Jídlo v ceně není, takže přikoupit za 15 Eur, nebo myslet na svačinku. My jsme to nechali až za kontrolou do Dutyfree a pro naše zděšení tam žádné jídlo nebylo, kromě cukrovinek a jiných blbostí, takže pozor.

Po příletu následovala klasika, jako na každém letišti. Dostat víza je jedoduché a nemusíte se tím vůbec stresovat, stačí podat pas a vyplněný lístek s údaji, který dostanete v letadle a máte víza. Oproti USA, kde se ptají často na spousty dotazů.

A jsme v Thajsku !

Ceny budu psát v Bahtech ( thajská měna ), kterou si vyměníte až v Thajsku ( my měnili z dolarů )
1 Baht – 0,65 Kč. Peníze si rozhodně vyměňte až po opuštění letiště, např. u nástupiště Street city line, nebo až v centru města. Je zde lepší kurz.

Nejlepší a nejlevnější způsob, jak se dostat z letiště je modrá linka Street city line, která stojí 45 Bahtů/osoba.
Potrpí si celkem na bezpečnost. Všude bylo u vstupů na nástupiště policie s bezpečnostními bránami. Street city line byl moderní a čistý a velmi vysoce klimatizovaný, jako všechno tady. Stává se mi, že vyjdu ven z klimatizované  místnosti a zamlží se mi z toho i brýle, jaký je to rozdíl.


nástupiště Street city line

Dalším způsobem veřejné dopravy jsou autobusy, tuk tuk ( něco, jako skůtr s lavičkou vzadu pro cestující), taxi a hlavně skůtr, který funguje, jako taxi, který si objednáte přes aplikaci Grab ( obdoba Uberu ). Taky si můžete skůtr půjčit a jezdit sami ( 200 Baht/den ).

Doprava v Thajsku je šílená, jezdí se po levé straně a to, že jedou 4 lidi na jednom skůtru bez přileb nikoho nezajímá. Pokud chcete přejít přechod bez znamení, tak je to celkem bez šance pokud se nebojíte jim tam prostě skočit do cesty. Většinou tam fungovali spíše mosty na přechod.






Thajci velmi uctívají svou královskou rodinu a jejich obrazy jsou téměř všude, kde se pohnete.


Co nás první lištilo do tváře je ten odporný vzduch a dusno. Opět nepříjemný pocit zalepenosti a vedra i přes častý déšť, jako tomu bylo na Floridě.

Thajci se nám zatím zdají přívětiví a milí, jen je velký problém, že je dost těžké se dorozumět Anglicky. V centru to ještě jde, ale dál je to dost bída.

Hodně nás fascinovalo, jak je to v Bangkoku na jednu stranu velmi vyspělé a moderní např. nákupní centra fakt designové. Moderní záchody na elektřinu s funkcemi apod. a na druhou stranu úplně zaostalé, špinavé, chudobné oblasti, kde lidé žijí v příbytcích z plechů.

Pozor si dávejte na prolhané místní, kteří na vás chtějí vydělat. Často se nám stalo, když jsme šli na nějaký chrám, že nás zastavili s tím, že je to tam zavřené, že se tam nedostaneme a nabízel nám lepší varianty za určité ceny, které nám ukáže.


Tržnice jsou taky zážitek sami o sobě. Moc ráda se tam procházím a zkouším nové věci, ale popravdě mi trošku trvalo, než jsem se odvážila zkoušet všechno to jídlo. Přece jen ta hygiena a skladování jídla zdaleka není taková, na jakou jsme zvyklí. Dávejte si pozor, co jíte, kde to jíte. Vyvarujte se ledu z jejich vody a pít jen kupovanou pitnou vodu.
Na tržnicích se dá hezky smlouvat o ceně a můžete ji usmlouvat i o 50 % dolů. Seženete tam skoro všechno.
Velmi časté je prodej fake věcí světových značek za hubičku.





Asijské jídlo mám moc ráda, takže si ho užívám, ale je to celkem všechno na stejné brdo, ale hlavně ty ceny. Určitě jste slyšeli, že je Thajsko opravdu hodně levné. Plnohodnotný oběd koupíte klidně za 30 Bahtů a v restauraci se najíte třeba za 80 Bahtů i s pitím.


Jídlo není zrovna fotogenické, ale je dobré.
Tohle je Pad Thai, národní jídlo.


Ubytování, doprava, jídlo, oblečení to vše je tady hoooodně levné.
Pozor jídlo je levné, ale pokud si dáváte jen jejich jídlo. Je jasné, že když si půjdete dát něco evropského třeba pizzu, špagety, burgery bude to dražší.
Jinak jsme si všimli, že mají v oblibě cukr. Všechno je dost sladké a i víc cukru přidaného v potravinách.

Určitě si kupte SIM kartu s datama, protože wifi není úplně všude zdarma a budou se vám určitě hodit.Jsou také dost levná ( 120 Kč  / 5GB dat )

To by jsme měli takové představení z našich prvních dojmů a teď se vrhneme na místa v Bangkoku.


Ubytovali jsme se přes airbnb, což je náš oblíbený způsob. Byl to nádherný komplex bytů s gigantickým, designovým bazénem a posilkou. A to za pouhých 250 kč/osoba, den.



výhled z našeho pokoje








Našim hlavním cílem bylo navštívit chrámy Grand Palace, Wat Pho, Wat Arun.

Určitě stojí za návštěvu. Jsou to nádherné, dech beroucí, honosné stavby.

Nebudu vám zde psát žádné odborné fakta, protože to stejně polovinu nezajímá a koho ano, tak si to na Google vyhledá.

Grand Palace byl nejvelkolepější a taky nejdražší 500 Bahtů/osoba. Pokud chcete navštívit jen jeden, tak určitě tenhle. Jen škoda, že to nejde tak dobře zachytit na foťák, jako ve skutečnosti už jen proto, jak je to obrovské.




Tolik propracovaných detailů.













Dalším chrámem je Wat Pho stál 100 Bahtů/osoba.








Ležící Buddha, je velkolepým dílem a je opravdu hodně obrovský (56m na délku a 14 na výšku).








Posledním, který jsme navštívili byl Wat Arun a stál 50 Bahhů/osoba.







Hlavně nezapomeňte na to, že musejí být do chrámů zahaleny ramena a nohy, alespoň po kolena. Pokud chcete jít k Buddhovi, kde se modlí, tak vždy bez bot.

Taky můžete navštívit místní Zoo za 120 Bahtů /osoba. Nám se, ačkoliv se za to stydím podařilo dostat omylem zadarmo, tak jsme to v rychlosti proletěli.



Po cestě ze Zoo k chrámům se zastavte ve známé turistické ulici Khao San Road, kde jsou různé stánky a obchůdky se suvenýry a také nejlevnější ubytování už od 200 Bahtů/pokoj, a také agentury, které vám zařídí téměř vše.




Uprostřed můžete vidět Tuk Tuk.

Určitě se zastavte na různých trzích, třeba nočních a do nákupních center, což je taky zážitek.
Nám se moc líbilo nákupní centrum Terminál 21 ( každí patro bylo v podobě jiného velkoměsta a jeho dominanty.Mají to moc povedené).
Taky stojí za zmínku slavný bar z filmu Pařba v Bangkoku, kde si můžete dát drink na střeše.

Zkrátka Bangkok je šílený, dech beroucí a stojí za návštěvu. Thajsko je úplně jiný svět a každý den jsme znova a znova fascinovaní něčím jiným.

Určitě nás sledujte s přítelem na Instagramu ( ), ( přítel ) , kde denně přidáváme zajímavé okamžiky z cest.
Je hodně těžké vybrat jen pár fotek a videa toho vždy zachytí mnohem víc a to na Instagramu přidáváme.

V příštím článku se můžete těšit na další místa směrem na jih.




Mějte se krásně J.




0 komentářů:

Okomentovat