sobota 6. října 2018

THAILAND RECAPITULATION


Ahoj, přeji Vám další příjemný víkend. Dneska pro vás mám shrnutí našeho pobytu v Thajsku. Chtěla bych, aby to byla taková malá příručka pro cestovatele, co jedou tuhle báječnou zemi navštívit poprvé. Nemůžu tomu ani uvěřit, jak rychle ten měsíc utekl. Naštěstí nás ještě čeká spoustu nového dobrodružství.
Tak se na to vrhneme a rozdělíme si to do bodů, aby to bylo hezky přehledné.



Přesun
 Jak už jsem psala je to jednoduché. Žádné víza si vyřizovat nepotřebujete. Česko má 30ti denní bezvízový styk. Stačí si zaplatit letenky a jste tam. Doporučuji hodně dopředu sledovat ceny letenek a koupit za nejlepší cenu ( můžete sehnat i pod 10 000 Kč zpáteční letenku). Pasové kontroly se nemusíte vůbec bát na nic se většinou neptají, dají razítko a hotovo. Na letišti je spousta směnáren, tak doporučuji si porovnat kurzy, nebo vyměnit jen něco a zbytek ve městě, kde jsou lepší kurzy. ( my přiletěli do Bangkoku, pro ty co nečetli články) . Další tip, co se hodí je, přesun z letiště nadzemkou Street city line ať nemusíte utrácet za taxi. 

Měna
Thajskou měnou jsou Bahty. Momentálně je 1 Baht - 0,69 Kč.


Časový posun 
Posun je plus 5 hodin od ČR, takže když je v ČR 10 h ráno v Thajsku jsou 3 h odpoledne. Pro hodně lidí může být časový posun trochu nepříjemný a člověka unaví, ale nebojte se vyspíte se z toho hned, nebo po pár dnech.

Sezona 
Hlavní sezona v Thajsku je od listopadu do března. V zimě ( prosinec, leden bývají nejdražší letenky a i Thajsko ). V létě od června do října je období dešťů. My jsme to riskli a jeli právě v tohle období v září. Díky bohu jsme měli velké štěstí a počasí nám většinou vycházelo. Samozřejmě jsme měli i deštivé dny, ale stále převažovaly ty slunné. Největším plusem pro nás bylo, že nebylo nikde přeturistováno. Tomu my se rádi vyhýbáme.


Počasí
Jak už jsem psala je zde deštivé období, ale jak vidíte jsme důkazem, že neprší každý den od rána do večera. Úplně stejně vám může propršet den v hlavní sezoně. Celkově je zde počasí, jako na horské dráze. Chvíli je nádherně slunečno a 5 min nato to vypadá, ze přichází hurikán. Teploty se na jihu celoročně pohybují kolem 30 °C. Je zde tropický pás, takže čekejte dusno, vedro a nepříjemné vlhko. 





Ubytovaní 
Jak všichni víme, tak Thajsko je levná země a to platí i pro ubytování. Dá se sehnat v různých cenových relací. To už záleží na vašich preferencích a potřeby luxusu. My jsme bydleli v různých od 60 Kč/noc po maximálně 450 Kč/noc. Nikdy to nebyl hostel ten můžete sehnat klidně i za 30 Kč/noc. Na ubytování si nemůžu nijak stěžovat jen mějte na paměti, že nejsou úplně čistotní, jako my. Chtěla bych upozornit na wc. V Thajsku mají špatné potrubí a toaletní papír je zakázaný vyhazovat do wc. U každého wc máte sprchu. Když už jsme u koupelny, tak bych se chtěla zmínit o sprše, kterou ve většině případech měli přímo nad wc, že jste mohli konat potřebu a u toho se rovnou sprchovat. Dále bych vám doporučila brát pokoje výhradně s klimatizací. Jednou jsme měli pokoj s větrákem a moc se to popravdě v tom dusnu vydržet nedá. Nejčastěji jsme si rezervovali hotely přes agodu, což je asijská obdoba booking. Taky jsme využili airbnb. Vždycky hledáme podle kladných recenzí.




                                                                                                              Doprava
Už jsem se zmiňovala hodně-krát, že je zde doprava bláznivá. Ve většině případech byly velké provozy, až na menší ostrovy, nebo Phi Phi ostrov, kde skoro doprava není. Miliony lidí jezdí na skůtrech a to většina bez helem a klidně celá rodinka i s miminem na jednom skůtru. Myslím, že kdo se neprojede na skůtru, jakoby v Thajsku ani nebyl.Taky už jsme na něm potkali i 10tileté kluky po cestě ze školy. Přechody, jako by řidiči neviděli. Absolutně je nezajímají a vám nezbývá, než si počkat v malých případech na zelenou, nebo skulinku, kdy nikdo nejede a proste se tam vrhnout. Dávejte si velký pozor, aby vás nikdo nesrazil. Ani se nedivým, že v Thajsku ročne zemře na silnicích cca 25 000 lidí  a je druhým státem na světě s největším počtem smrtelných nehod na obyvatele.  Benzín je zde levný a vyjde cca na 16 Kč/litr. Málem bych zapomněla na podstatnou věc a to, že se jezdí po levé straně.  Dále můžete využít taxi služby, Grab ( něco, jako uber) , tuk tuk, lodě, vlaky a veřejnou dopravu, která je dost levná, ale moc se nevyužívá.






Jidlo
Dostáváme se k velmi oblíbenému tématu, tedy alespoň pro mě. Občas mám pocit, že je jídlo celý můj život. 
Rovnou bych se chtěla opravit za nesprávnou informaci v článku v Bangkoku. Psala jsem, aby jste se vyvarovali ledu, tak to prosím nedělejte, protože by jste udělali největší chybu, kdyby jste si nedávali lahodné ovocné shaky a smoothie, ledové kávy a určitě vyzkoušejte thajský čaj ( čaj s mlékem a kondenzovaným mlékem, které mimochodem přidávají skoro všude. Bylo nám řečeno, že je led průmyslově vyráběn nikoliv, že by si ho vyráběli sami z vody, tak se nemusíte bát. Navíc všechny tyhle drinky seženete na každém kousku u stánku za pár kaček ( rozmezí 20-40 Bahtů, ale v turistické oblasti i za 60 Bahtů ). 
Vodu z vodovodu rozhodně nepijte a kupujte si balenou. My jsme si pro jistotu s ní ani nečistili zuby. Teď ale konečně k jídlu. Pokud jste doposud jedli jen v Evropě a nebo jen v restauracích, tak vás možná tahle kuchyně trochu vyděsí, ale nenechte si ujít ty dobroty. Samozřejmě zde můžete jíst v restauracích na úrovni i evropské jídlo, ale je to velká škoda. V Thajsku to funguje tak, že jsou všude u cesty stánky s jídlem, provizorní kuchyňky, denní trhy, noční trhy ( ty doporučujeme na milion %, nejlepší způsob, jak zachytit thajskou atmosféru a všechno vyzkoušet) a to je to pravé thajské jídlo. Pravdou je, že si nepotrpí na velké hygienické nároky, jako my. Maso mají vystavené venku, často je zde špinavé prostředí. Neříkám, že se nemůže stát, aby jste neměli střevní potíže, ale myslím, že máme každý rozum a víme, jak smrdí zkažené jídlo, nebo jestli je to opravdu už moc špinavé. Doporučuji chodit tam, kde je hodně místních a strávníků. Většinou bylo jídlo, jak se říká na jedno brdo. Rýže, nudle s masem, nebo mořskými plody. Ve stáncích se cena pohybovala 30-60 Bahtů porce a v restauracích ( thajským, skromných )  50- 100 bahtů a pak samozřejmě luxusnější dražší ( od 200 Bahtů). Porce jsou podle mého menší, než u nás. Doporučuji se dívat na recenze restaurací na TripAdvisor.

Ještě bych zmínila, že mají velmi v oblibě plast. Všechno vám zabalí do plastu, tašek. Polévku vám hodí do sáčku, oběd někdy dokonce i drink. Přitom zde moc nefunguje třídění odpadů a recyklace, což mě vážně štve.

Jídlo které určitě vyzkoušejte : 
  • Pad thai ( národní jídlo, nudle s masem, nebo seafood, výhonky a arašídy, trochu pálivější) 
  • Fried rice, noodle ( klasika smažená rýže, nebo nudle s masem, nebo seafood )
  • Roti ( podobné, jako naše palačinky, jak na sladko, tak i na slano ) 
  • Curry ( zelené - nejslabší, oranžové - střední, červené- silné ) 
  • Maso, zelenina, tofu, seafood atd grilované na špejlích - Satai
  • Malé kokosové smažené kuličky ( bohužel nevím název, ale je to mňamka )
  • Papaya salad ( ovocný salád s papayou ) 
  • Coconut soup ( kokosová polévka, s kuřecím ) 
  • Tom yum ( velmi pálivá polévka s krevetami, ale prý i velmi zdravá ) 
  • Sticky rice ( mango s rýží a sladkou omáčkou ) 
  • Maso, nebo ryba s rýží a kešu oříšky
  • Ovoce ( máte možnost vyzkoušet celou řadu chutného exotického ovoce, tak toho využijte. Taková zajímavost je ovoce zvané Durian. Po otevření ze slupky je to velmi páchnoucí ovoce. Tak páchnoucí, že je zakázané ho konzumovat na veřejnosti a ve všech metrech)
  • Samozřejmě dalších x jídel každý si určitě najde to své, jídlo je ve směs vše kořeněné a pálivé. Chilli a pálivé věci mají v oblibě, tak si klidně řekněte, že nechcete pálivé. Hodně mají taky rádi cukr a sladké. 
  • Obchody s potravinami zde normálně fungují. Mají Tesco, různé jejich obchůdky a i americký 7-eleven.




Nákupy
Po jídle se dostáváme k další oblíbené činnosti a to nakupování. Velké obchodní domy byly hlavně v Bangkoku ( určitě navštivte Terminal 21 ), ale naleznete nákupní centra i v jiných městech, nebo na ostrovech. Samozřejmě i pouliční stánky se suvenýry. Hodně levně zde nakoupíte oblečení, boty. Drogerii tak výhodně oproti u nás nekoupíte. 


Jazyk
V Thajsku se mluví thajsky. Pokud mluvíte plynule anglicky, tak gratuluji, ale zde vám to až tak platné nebude. Na hodně místech se domluvíte opravdu bídně. Jejich angličtina je v mnoha případech základní, nebo žádná. Tohle byl občas problém na naší cestě.



Thajci 
V našem případě hodnotíme Thajce, jako velmi milé, vstřícné a jsou to velcí podnikatelé. Každý druhý má svůj podnik. Když jste v hotelu, tak nemáte možnost jen přespání, ale i restaurace, půjčení skůtru, vybavení odvozu na letiště, nebo kamkoliv, taxi, cestovní agenturu. Rádi pomohli, když mohli i když sami nevěděli. Přišli nám, jako dost velcí flegmatici. Nevyvolávali konflikty ani jsme žádný s něma neměli. Občas umí být dost otravní s nabídky jejich služeb a produktů. Jsou hodně věřící a velmi uctívají svou královskou rodinu. Všude možně mají jejich obrazy. 





Náboženství 
Většina Thajců jsou Buddhisté, proto naleznete v každém obchodě hotelu, na každém rohu ulice svatyni,kde se modlí a pokládají dary ( jídlo a pití ).  Během pobytu v Thajsku můžete navštívit hodně chrámů, které jsou opravdu magické a určitě stojí za to. Všechny, co jsme navštívili my jste mohli vidět v předchozích článcích. Některé byly placené hlavně v Bangkoku, ale u většiny bylo vstupné zdarma.




Čistota 
Jak už jsem psala u ubytování a jídla. Thajci nejsou úplně čistotní. Pokoje většinou nebyly úplně čisté podle mých představ, ale zas každý máme taky jinou představu o čistotě. V ulicích byl taky nepořádek. Netřídí moc odpad a plasty se válejí všude i na plážích a v oceánech, ale to už je zase jiné téma na dlouhé povídání.


Příroda, moře  
Pokud jste milovníky přírody, pláží a průzračného moře, tak jedete na správné místo. Samozřejmě zde jsou i velké města plná betonu. Nejkrásnější a neprůzračnější moře bylo na menších ostrovech např. Koh Tao, Koh Samui, Koh - PhanGan.






Zvířata 
Zde bych chtěla jen upozornit, že v Thajsku je normální mít psy na volno. Žádné klece, ploty, obojky a vodítka. Prostě zde mají volnost a potkáte je všude kolem silnic apod. Nemusíte se jich bát jsou zvyklí na lidi. Většinou stejně jen leží a tak tak se pohnou. Dokonce jsou někteří tak líní, že se nenahnou ani pro kus masa. Hlavně jsem ovšem chtěla upozornit na opice. Vypadají roztomile ale pozor na ně. Hlídejte si hlavně věci, protože jsou velké zlodějky. Radši je nekrmte a nedotýkejte se jich mohou vás hezky pokousat.





Pravidla 
Aby jste nebyli za nevychovance, tak by jste mohli dodržet pár základních pravidel. Do všech chrámů se zahalte. Hlavně ženy. Nesmí jít vidět stehna a ramena. Oproti Američanům se Thajci vyzouvají skoro všude před obchodem, salony, hotelovým pokojem apod. I když najdete na youtube spoustu videí, jak smlouvat na trzích o ceně nakonec nám bylo řečeno, že to není úplně nejslušnější v téhle zemi.  Taky bych chtěla znovu upozornit, že mají špatné potrubí a toaletní papír do wc neháže. Někdy je za to i pokuta.



Wifi. 
Wifi připojení nemáte úplně všude a většinou je placená. V hotelech jsme měli, ale jelikož jezdíte po všech možným památek a vůbec to tam neznáte, tak se vám připojení bude hodit, proto radím si koupit simku s daty. Je to zde dost levné 20 Kč/1 GB. Kartu koupíte v každém obchodě a následně si ji dobíjíte v obchodech. 



Očkování
Na očkování nemám úplně nejlepší názor a když to není nezbytně nutné, tak se neočkuju. Podle mě jde stejně hlavně o peníze. Doporučené očkování je na žloutenku typu A, B, C, břišní tyfus, malárie. Samozřejmě i další, ale tohle jsou ty nejžádanější. Myslím, že to do Thajska není až tak nutné. My se neočkovali proti ničemu, ale je na každém, jak se rozhodne. Pokud se budete cítit bezpečněji, tak se očkujte.



Co s sebou
Zabalit se je vždy nejtěžší. Vždycky mám potřebu si vzít milion věcí, které nakonec vůbec nepotřebuji. Tentokrát jsem se musela na 3 měsíce cestování po různých destinací zabalit do příručního zavazadla a to už panečku byla výzva. Tady je pár věcí se kterýma neprohloupíte :

  • Peníze. karty ( menší obnos peněz, kdyby jste je ztratili )
  • Pasy
  • Nabíječky ( mají stejné zásuvky )
  • Základní léky ( hlavně na střevní problémy )
  • Repelent
  • Opalovací krém ( slunce zde pálí opravdu hodně a opalovací krém zde mají celkem drahý)
  • Letní oblečení ( opravdu si vezměte hlavně letní věci a plavky, protože je zde horko a i v noci a v dešti. Stačí si vzít jedny kalhoty a mikinu a to k vůli přesunům a klimatizacím )
  • Pláštěnka ( ta se vám zde bude opravdu hodit ) 
  • Letní obuv a tenisky ( postačí vám žabky, sandály k moři do města a jedny tenisky na výšlapy a do přírody ) 
  • Základní hygiena
  • Osušku ( na hotelech většinou je, ale přece jen pro jistotu a na pláž )



Co navštívit, kde to stojí za to apod tady vypisovat nebudu. Každá místa, chrámy, ceny prostě všechno jsou vypsaná v předešlým článcích, na které můžete mrknout. Nezapomeňte vyzkoušet tradiční thajskou masáž o které jsem taky psala. 
Náš měsíční pobyt v Thajsku vyšel se vším všudy cca na 22 500 Kč . Kdo nás sledoval a četl články, tak ví, jak jsme bydleli, kde jsme všude byli, co jsme jedli a udělá si představu. Samozřejmě to jde i levněji ( spát v hostelech, jíst jen ve stáncích apod.), ale také mnohem dráž.
Doufám, že jsem napsala vše důležité a je to alespoň trochu přehledné a nápomocné na první návštěvu do úžasného Thajska.
Doporučujeme Thajsko i pro rodiny.
Pro nás se stalo Thajsko srdcovou záležitostí a určitě to nebyla naše poslední návštěva.

Pokud máte nějaké dotazy, tak mi klidně napište na e-mail - kristynahonzova@gmail.com, nebo instagram.




Tímhle naše cesta určitě nekončí. V příštím článku se můžete těšit na Malaysii a to přesněji Kuala Lumpur, kde jsme si trochu zahráli na boháče. 

Děkuji za shlédnutí.

Mějte se krásně :).

2 komentáře:

  1. Jen malinké upozornění, na malarii neexistuje očkování. Možná je jen profylaxe.

    OdpovědětVymazat