neděle 21. října 2018

SINGAPORE

Ahoj, přeji vám příjemný říjnový víkend. Mám pro vás další cestovatelský článek a tentokrát o slibovaném Singapuru.
Do Singapuru jsme z Kuala Lumpur jeli autobusem se společností Starbus za 220 Kč/osoba. Autobus byl velmi pohodlný a jízda měla trvat 5 hodin, ale se zpožděním to bylo 7 hodin. V autobosu není WC, ale nějaké zastávky jsou. První zastávka byla na hranicích Malajsie, kde jste prošli výstupní  pasovou kontrolou. Další zastávku už byla na hranicích Singapuru, kde jste procházeli podobnou kontrolou, jako na letišti. Na pasové kontrole se tentokrát na pár údajů o vás ptali. Byly to jen základní otázky typu : s kým cestujete, na jak dlouho apod. Po kontrole nás odvezl autobus do města.
Do Singapuru jsme jeli na 3 dny, což bohatě stačí.

Singapur je městský stát. Je to ostrov, který je stále více a více uměle zvětšován.
Jsou zde 4 úřední jazyky a populace tvoří hlavně Číňané, Indové a Malajci.
Měna je singapurský dolar. Momentálně je 1 SGD - 16,22 Kč.
Vyměnili jsme nějaké peníze už v Kuala Lumpur a zbytek ve městě v Singapuru.

Hned, když jsme vjeli do města to bylo sto a jedno oproti Thajsku a Malajsii. Jakoby jste vjeli do jiného světa. Upravené silnice, všude čisto, květiny a rostliny.
Dalo by se říct, že si tam vytvořili takový dokonalý svět. Podstatou Singapuru je, že se snaží spojit luxusní, moderní až futuristickou architekturu s přírodou a moc se jim to daří. I když je tam betonu opravdu hodně, pořád si tam připadáte, tak nějak krásně.

Dalším faktem, ne tak příjemným je, že je zde opravdu hodně dráž, než v jiných Asijských státech. Singapur je jeden s nejdražších států na světě pro život. To jsme poznali hned na ubytování, kdy pro nás byl celkem šok, jaký skok to je oproti tomu, jak jsme bydleli doposud. Z předešlých článků víte, že jsme bydleli max za 450 Kč/noc/pokoj a někdy i v luxusních hotelech. Nyní nás čekala krutá realita, kdy se pod 1000 Kč/noc/pokoj nedal sehnat ani ten nejhorší hotel.
Řekli jsme si , že zkusíme hostel a už teď můžu říct, že to bylo nejhorší ubytování na cestách, kde jsem spala, když nepočítám karavany na farmě ve Skotsku. Spali jsme v 6ti lidech. Pokoj byl odporný a peřiny úplně ohavné, jak kdyby je nikdy neprali. Za noc to vycházelo na 250 Kč/osoba. Jelikož nejsme žádné padavky, tak jsme to zvládli i tam, přece jsme se tam jen chodili vyspat a alespoň jsme měli v ceně snídaně typu toast s marmeládou.

Ty nejzajímavější místa se odehrávaly v samém centru Singapuru.

Hlavním cílem mnoha turistů jsou Gardens By the Bay. Jsou to uměle vytvořené konstrukce, které mají evokovat stromy a působí to, jako z filmu Avatar. Jsou umístěny v obrovské zahradě, která vám nabídne spoustu krásných tropických rostlin a skleníky.


Když jsem to viděla naživo, tak jsem neměla slov. Slova nemám ani teď. Nevím, jak to pospat a neumím ani pospat pocit, když tam jste. To musí člověk zažít.







Je to opravdu velkolepé, gigantické, pohádkové, magické, neuvěřitelné. 



Konstrukce měří 25-50 M. Za 8 dolarů se můžete projít nahoře po mostě, který vede mezi konstrukcemi.






Po setmění se gigantické stromy rozsvítí a to už je úplně, jako z jiného světa. Ten pocit při procházce pod tímhle je k nezaplacení. Navíc každý den v 19:45 a v 20:45 se zde odehrává 15 min světelná show, která je prostě neskutečnááá. Kdo mě sleduje instagramu, tak to mohl vidět, alespoň tam. Celý Singapur mám uložený ve výběru, kdyby se chtěl někdo mrknout. Hraje tam hudba a světla se různě mění v rytmu. Celá show je zadarmo. Tohle je jeden z dalších momentů, které ve mě něco krásného zanechaly navždy a to je to cestování, které vám nenahradí, žádné materiální věci.


Skleníky jsou v zahradě dva. Můžete si koupit vstup do obou, nebo jen zvlášť na jeden. My si koupili jen na jeden ten nejlepší ( podle recenzí ) Dům květin. Je to největší skleník bez podpěr v podobě sloupů na světě. Vstup do tohoto skleníku byl 16 dolarů/osoba. Návštěva stála určitě za to. Hned na začátku vás přivítá krásný vodopád. Skleník je velký a dost klimatizovaný. Nabídne vám stezku kolem obrovské, jakoby skály obrostlé různými, exotickými květinami. Jsou tam naučné věci o rostlinách a o světě. Uvnitř se můžete třeba dozvědět fakta o tom, jak ničíme planetu apod.












Na procházce po zahradě, která je mimochodem obrovská můžete třeba potkat i tuhle 7 Tunovou sochu, kde krásně hraje roli vyváženost.

Zkrátka a dobře se jim zahrada neskutečně povedla a já tleskám. Něco tak originálního a unikátního jen tak někde už neuvidím.


Hned u zahrady můžete navštívit další turistickou senzaci a to hotel Marina Bay Sands. Je to nejdražší budova světa. Samotná konstrukce ve tvaru lodi na vrcholu je originální, která je na 55. patře a tam vás například čeká bazén dlouhý 150 M. Hotel nabízí i obrovské kasíno a obchodní domy. Nejlevnější cena za noc v tomto hotelu se pohybuje kolem 7000 Kč. Hotel můžete normálně navštívit a ním projít i přímo k zahradě. Za poplatek se můžete vyvést i nahoru a vychutnat si výhled na Singapur, nebo můžete navštívit luxusní bar, kde uvidíte taky výhled na město.


Hotel Marina Bay Sands


K hotelu vede most ve tvaru lidské DNA, která se i pod mostem promítá od hladiny moře.




Další světelná show se každý den promítá na hotelu. Můžete se na show dívat z druhé strany, nebo přímo u hotelu, kde jsou fontány. Začíná ve 20:00 a ve 21:00. Podle mě to nebyla žádná velká senzace oproti Gardens By the Bay.




Poblíž zahrady a hotelu můžete vidět třeba i fotbalové hřiště přímo na moři, což jsem já osobně taky nikdy neviděla a můžete se projít přímo na dráze Formule F1. Kdo by to kdy řekl, že se na ní někdy projdu, zrovna ta, která nenáviděla, když si taťka s bráchou každou neděli formule zapínali.



Naproti Marina Bay Sands přes záliv pak spatříte tohoto lva zvaného Merlion . Je to symbol dvojí tváře Singapuru, dříve rybářské vesničky ( spodek ve tvaru ryby) a hlava lva symbolizuje Singapur. Taky u něj můžete pořídit vtipnou fotku, kdy vám proud vodu teče přímo do úst.





Všechno tohle bylo v samotném nejvíc turistickém a nejzajímavějším centru Singapuru u zastávky metra 


Dále můžete navštívit Little India, což je Indická čtvrť a ochutnat na trzích jejich jídlo, nebo se podívat po suvenýrech.






V Singapuru jsme za ty 3 dny nachodili 50 Km a tak jsme prošli skoro vše.






Tohle byla moc hezká ulička s vintage nádechem. Jmenovala se Haji Ln.


Dalším krásným místem plné přírody a zábavy je ostrov Sentoza. Na ostrov jsme přijeli metrem za 2 dolary/osoba, které mimochodem mají taky moderní a moc čisté a jiné státy by si z toho mohly vzít příklad.
Ostrov byl opět krásně upraven a opravdu byl plný zábavy. Bylo tam toho opravdu spousta a jedno z nejlákavějších bylo Universal Studios. Kdo si pamatuje z naší cesty z USA, tak jsme v Universal Studios byli na Floridě a byl to jeden z nezapomenutelných zážitků a zde to máte i levněji , než v USA, tak pokud máte čas, tak doporučuji navštívit.










Naším hlavním cílem byla pláž, která byla krásně upravená a taky hezky předražená. Hlavním cílem nebyla ani tak pláž, ale navštívit nejjižnější bod Asie. Tak už máme nejjižnější bod Severní Ameriky a Asie.




Cesta na ostrůvek byla trošku náročnější na houpacím, vratkém mostě.




Nádherný pohled na ostrov Sentosa.

To jsou všechny must, co musíte v Singapuru vidět.

Ještě bych určitě chtěla zmínit letiště, protože takové letiště jen tak nenavštívíte. Zrovna tady by mi vůbec nevadilo mít klidně i zrušený let. Letiště vám nabízí snad všechno, na co si jen vzpomenete. Můžete si zajít do kina, nebo herny, taky do různých koutků s televizí. Letiště taky nabízí různé zahrady, bazén, posilovnu, masáže a samozřejmě obchody.

Abych to shrnula Singapur je moderní, futuristické, ekologické město. Všechno je krásně upravené a čisté. Díky velkým trestům jim to všechno hezky funguje a cítíte se zde opravdu bezpečně. Líbí se mi jejich snaha něco dělat pro zlepšení naší planety.
Za odpadky na zemi jsou vysoké pokuty za drogy je trest smrti.

Taky je to ale drahé město. Ceny se pohybovaly podle oblastí, jak už je to všude. V Little Indii se mi zdály ceny menší, než v centru. Pitnou vodu jste mohli pořídit i za 50 Kč v obchodě. jídlo se rovnalo našim českým cenám.

Ze Singapuru mám skvělé vzpomínky bylo to zase něco jiného, než jsem doposud navštívila.

Naše cesta stále nekončí. Další destinací na celý měsíc bude Bali v Indonésii, takže se máte na co těšit.

Děkuji za shlédnutí.

Nezapomeňte sledovat instagram ( můj) a (přítelův).

Mějte se krásně :).

0 komentářů:

Okomentovat