středa 17. října 2018

BALI, UBUD

Ahoj, přeji Vám příjemně strávený poslední říjnový víkend.
Naposledy jsme skončili na letiště v Singapuru. Naše cesta dále pokračuje na Bali, kde strávíme opět měsíc.
Letěli jsme společností Scoot za  1600 Kč / osoba. Let trval 2 hodiny.
Po příletu na Bali následovalo to samé, jako na každém letišti. Víza zde žádné nepotřebujete.
U pasové kontroly se nás ptali na pár základů.

Chtěli jsme si hned u letiště pronajmout skůtr, ale byl večer a žádný jsme nenašli, tak jsme si zavolali auto přes GO-Jek ( obdoba uberu ) . Nedoporučuji si brát na letišti taxi. Ceny jsou přepálené. Ostatně, jako na každém letišti.
Nějakou část peněz jsme si měnili už na letišti v Singapuru  a zbytek ve městě, kde jsme si porovnali kurzy, jako to děláme pokaždé.

Měna na Bali je Indonéská Rupie. Momentálně je 1 IDR - 0,0014 KČ. Takže jste vlastně milionáři, protože 1 000 000 IDR - 1474 KČ. Určitě si dávejte pozor, jakou bankovkou platíte. Lehce se dá splést jedna, nebo dvě nuly.

Bali je jedno z posledních míst v Indonésii, kde zůstalo náboženství Hinduismus. Jinak už jsou téměř v celé Indonésii hlavně Muslimové (230 mil). Byla nám řečeno, že zde musí každý v něco věřit a neexistuje, aby byl někdo atheista. Na Bali tvoří většinu Hinduisté, ale najdou se i Muslimové a Buddhisti.

Ubytovali jsme se přes Agodu v krásné vile za 97 Kč/pokoj/noc, kterou můžeme určitě doporučit. Majitelé jsou velmi milí a je to fajn klidná lokalita mimo turistické centrum.
Rovnou jsme si u nich za neuvěřitelnou cenu pronajali i skůtr na celý měsíc. Díky slevě za dlouhodobější pronájem jsme zaplatili na celý měsíc 1000  ( 1 den - 32Kč ).

Oblast Ubud se nám zdála jedna z klidnějších. Místní se zde specializovali na ruční práce. Všude byly obchůdky s velkým výběrem nádherných lapačů snů, proutěných kabelek ( které byly mimochodem tohle léto velice trendy ), různých obrazů, pletených houpacích sítí, proutěných košíků, křesel, různé sochy ze dřeva a nábytky. Byla jsem, jak v ráji a velice mě mrzí, že si to všechno nemůžu odvést domů.
Takže pokud si chcete koupit nějaký lapač, nebo kabelku, tak doporučuji si to koupit právě v Ubudu, kde máte velký výběr a mimo turistické centrum za úplně lidové ceny.

Našim prvním výletem bylo rýžové pole, kterých na Bali potkáte nespočet, ale tohle místo Tegalalang  by mělo být Top pro návštěvu.
Všimli jsme si a taky jsme se dočetli, že Balijci velice rádi z turistů vyždímají, co nejvíce peněz jak to jde. Takže si velice dávejte pozor na falešné vstupy a falešné vybírání za parkovné apod. Jen tak se nedejte. My jsme vždycky parkovali, tam kde je oficiální značka, když chtěli peníze, nebo u cesty zadarmo. Vstupné se na tomto poli zřejmě platí jen někde a asi ne úplně oficiálně. My jsme šli vstupem u nápisu I Love Bali a nic jsme neplatili.Platili jsme až později, údajně za přechod mostu mezi polemi.










Pole je opravdu nádherné a obsáhlé. Různě se mezi rýží můžete procházet.
Taky se můžete pohoupat na populárních Balijských houpačkách za nějaký poplatek a nebo vyfotit v jakoby ptačích hnízdech.

Jinak je rýžových polí na Bali opravdu spousty. Dá se říct, že na každém kousku nějaké je a proto je nedílnou součástí balijské kuchyně právě rýže.


Hned kousek od pole můžete jít na prohlídku a ochutnávku nejdražší kávy na světě. Název je Bali Pulina. Na Bali je těchto prohlídek víc, ale tahle měla nejlepší hodnocení a světe div se byla zadarmo. Zrovna tady bych jim klidně zaplatila, protože to mají moc hezky udělané.

Dostanete svého průvodce a on vás provede zahradou, kde pěstují nejdražší kávu na světě zvanou Luwac. Káva je pojmenovaná po zvířeti, který hraje velkou roli v její výrobě a to takovou, že si vybere ty nejlepší zrna kávy a ty sní a následně je v sobě zpracuje a dostane přirozenou cestou ven.
To se posbírá, pořádně umyje a delší dobu suší. Zrna kávy se vyloupnou opraží a pomelou, jako jiná káva. Pak je připravena ke konzumaci. Průvodce vám tohle vše vysvětlí, ukáže zvíře Luwak a celý proces. Taky tam mají různé jiné byliny a ovoce, které si můžete prohlédnout.


Takhle vypadá čerstvě posbíraná káva.


Tady chovají zvíře Luwac.




Zde nám krásně popsali celý průběh výroby kávy.




Po prohlídce si můžete s tímhle krásným výhledem vychutnat různé kávy.







Tyhle všechny kávy a čaje dostanete k ochutnávce zdarma, což mi připadá skvělé. Pokud chcete zkusit i kávu Luwac, tak si zaplatíte za šálek cca 100 Kč. Tohle je ještě super cena jinde ve světě stojí šálek okolo 500 Kč.

Jelikož nejsem žádný gurmán a kávu nepiju ( občas jen sladké, ledové latté ), tak nemohu úplně posoudit jaká káva je. Řekla bych však, že má silnou chuť.

Kávu Luwac a i jiné druhy kávy si můžete různě po Bali koupit za mnohem menší peníze, než v jiných zemích.


Dalším místem, které jsme v našem prvním týdnu navštívili byla stezka v krásné přírodě Campuhan Ridge Walk, kde se můžete procházet a nebo se jít podívat na krásný západ slunce. Jen je tam celkem dost turistů, tak nečekejte žádné romantické procházky. Možná by bylo lepší jít brzo ráno, což tady platí na všechna místa.


Kousek pak máte hodně navštěvovaný Monkey Forest, kde uvidíte opice. My už jsme měli opic v Thajsku až až, takže jsme tohle dobrovolně vynechali.


Lidé jsou zde opravdu hodně věřící a svou vírou žijí celým svým životem. Hinduisté věří v bohy a duchy svých předků a všude naleznete dary v podobě rýže, cigaret a vonných tyčinek v palmovém listu. Někteří dokonce ani nepracují k vůli své víře a modlení se několikrát denně. Na Bali jsou sta tisíce chrámů.

Jeden z nich je Goa Gojah,  Zde si dávejte pozor na falešné parkování a když na vás z každého stánku budou volat, že si musíte koupit šátek jinak vás nepustí, tak je neposlouchejte. Šátek vám vypůjčí zadarmo u vchodu. I u Hinduistů si musíte zahalit nohy a to i muži. Vstupné jsme koupili přímo v okýnku  a stálo 45 Kč. Jen pro zajímavost do chrámu mají ženy s menstruací vstup zakázán.






V jeskyni naleznete svatyně s dary. Kolem byla moc hezká příroda, tak doporučuji si to projít celé.




Dalších krásným místem byl Water Palace.




Ty lekníny byly opravdu skvost.



Bali se také pyšní mnoha krásnými vodopády. Jeden z nich je Tegenungan , kde zaplatíte za vstupné taky přímo u okýnka 45Kč.
Většinou falešně vybírají parkovné hned na začátku areálu, tak si vždycky popojeďte dál k oficiálnímu.




U vodopádu se můžete vykoupat.



Kdyby tam nebylo tolik turistů, tak si připadám, jak v pohádce s tou duhou.



Můžete se i vykoupat ve zdravých pramenech.


Tohle je aktivní sopka Mount Batur, která naposled vybuchla v roce 2000. Taky je velkým turistickým lákadlem na nádherný východ slunce nad mraky. Vyráží se cca ve 3-4 hodiny ranní na 2 hodinový výšlap nahoru, kde pak spatříte nádherný východ slunce. Všude jsou nabídky s odvozem a průvodcem na sopku. My jsme chtěli jet samy, když máme motorku a vyjít to bez průvodce, protože to tam stejně vychází vždycky milion lidí. Dozvěděli jsme se, že tady jen tak něco sami bez zaplacení prostě nemůžete. U sopky na vás spustí různé sumy,hodně přemrštěné jinak vás tam prostě nepustí a to se mi na Bali opravdu nelíbí.




Jinak jsem z Bali ovšem nadšená. Všude je nádherná příroda a líbí se mi jejich styl.
S jídlem jsme zatím taky velmi spokojení. Ceny jsou velmi příznivé ( podobně, jak v Thajsku a u místních jíme i za méně). Je zde hodně stylových restaurací za super ceny.


Tohle byla organická restaurace Abe Do s velmi příjemný majitelem.
Všechno nás vyšlo na nějakých 150 Kč.

Restaurace opět hledáme na Tripadvisoru, což je perfektní věc.

Počasí je taky skvělé. Teploty se pohybují kolem 30 a večer se ochladí na nějakých 25, což je příjemná změna po Thajsku. Zatím nám nepršelo ani jednou a na předpovědi počasí se ani nijak zvlášť déšť neukazuje. Taky nám připadá, že zde není už takové nepříjemné vlhko .

Za ten týden jsme vystřídali celkem 3 ubytování. Ne že by mě to až tak bavilo pořád se balit a vybalovat, ale nějak jsme popletli datum a v jednom se nám nelíbilo. Čekejte, že se zde objevuje velmi často ubytování ve slaměných příbytcích s moskytierou a taky nevysklenýma okny apod. Nedoporučuji ubytování přímo u hlavní silnice, protože vás bude rušit ruch od aut a motorek. Taky je dost možné, že vás velmi často navštíví různě po stěnách se plazící ještěrky, které by měli být ale neškodné.
Ceny za ubytování jsou opět velmi levné kolem 150 Kč/noc/pokoj a často i se snídaní. Chci určitě doporučit hotel Al Isha, kde panuje velmi příjemná atmosféra.

Doprava je zde opravdu šílená. Pokud jsem psala, že je v Thajjsku šílená, tak jsem to ještě neviděla na Bali. Opravdu velké každodenní zácpy. Autem rozhodně nedoporučuji jezdit. Nejlepší je skůtr, ale jen pokud nejste začátečníci, pro ně bych to úplně nedoporučovala. Změnou oproti Thajsku je, že alespoň většina lidí nosí helmy.


Nezapomeňte, že jsou na Bali kouzelné západy slunce.


To by bylo asi vše k prvním dojmům a návštěvám.


Děkuji za shlédnutí a nezapomeňte nás sledovat na instagramu (můj), (přítelův).

Mějte se krásně :)









0 komentářů:

Okomentovat