neděle 14. ledna 2018

LIFE IN UK

Ahoj, přeji příjemný podvečer. Když jsem psala minulý článek o USA, tak mě napadlo napsat o životě v Anglii.
S přítelem jsme žili v Anglii přes rok a půl. Často jsme na tohle téma tázáni. Hodně lidí zajímá, jak se tam dostat k práci, jak začít, co udělat apod. Napadlo mě to právě s minulým článkem, protože je to i jedna z nejjednodušších možností, jak si co nejrychleji na větší cestování kamkoliv vydělat. Nejjednodušších berte s rezervou, protože to je spíše půjčit si peníze, nebo je od někoho dostat. Já uznávám jen jedno a to všechno si dobít sám svým vlastním úsilím. Věřte, že není krásnějšího pocitu, než dokázat něco sám.

Pro začátek chci opět ZDŮRAZNIT, že jsou to naše zkušenosti, náš průběh života v Anglii a naše pocity. Každý může mít jiný názor, nebo zkušenost a já ráda přivítám opět rady od jiných.
Budu se to snažit psát opět přehledně do bodů a snad i stručně.
Pokusila jsem se pro vás ještě vyhrabat staré fotky, kdy jsem ještě nefotila na fotoaparát a pro blog, tak omluvte prosím vás tu hroznou kvalitu, ale jako představa poslouží.

KRÁTKODOBÝ POBYT

FARMY


  • Popis práce -Tenhle bod se bude týkat hlavně studentů, kteří si chtějí vydělat o letních prázdninách více peněz než v Česku a nasbírat bohaté zkušenosti do života. Sama jsem tuhle možnost vyzkoušela třikrát. Jedná se o brigádu na farmách. Většinou jsou tyhle farmy ve Skotsku, ale můžete je najít i v Anglii, Itálii,Španělsku apod. Já budu psát o své zkušenosti a to ve Skotsku. Tahle země je přímo rájem pro farmy. Na výběr máte opravdu spousty. My si vybrali tuhle, která jako jedna z mála neměla, tak kruté podmínky, což ovšem možná už tak docela neplatí. Jedná se o sběr jahod, malin, pro šťastlivce borůvek, třešní, hodinových prací apod. Šťastlivci proto, protože je za to více peněz. Jen o farmě bych mohla napsat jeden celý článek. ( Pokud by byl zájem, můžu napsat). Přes e-mail se přihlásíte a oni vám pak napíší zda si vás vybrali. Nejlepší je se přihlašovat už v lednu. Placení jste byli od gramáže, co jste nasbírali. Čím více ovoce, tím více peněz. Jinde to fungovalo spíše plat na hodinu, ale máte stanovené targety (limity), což znamená, že musíte nasbírat určitý počet, pokud se tak nestane, můžete být vyhozeni. Psala jsem, že doposud to tak nebylo na farmě, kde jsem byla, ale podmínky začali trochu zpřísňovat a pomalým hrozit vyhazovem, jak je to nyní bohužel netuším.



  • Angličtina povinná ? Pokud tam jedete s tím, že se naučíte Anglicky, tak vás zklamu Angličani by takovou práci nedělali. Maximálně vedoucí, většinou je to samý Čech, Slovák, Maďar, Polák apod.



  • Plat? Já to měla tak, kolik jsem nasbírala tolik jsem měla. Nejšikovnější si vydělali i 60 000 kč za měsíc. Průměrně kolem 30 000 kč, což vůbec není špatné na letní brigádu.



  • Náročnost ? Tak lhala bych, kdyby jsem napsala, že je to hračka. Není, je to dřina, bolí z toho svaly a u jahod dost záda a pokud chcete peníze, tak se nezastavíte.



  • Ubytování ? Bydlíte v kempu u farmy. Většinou jsou to karavany bez elektřiny, vody, plynu, někdo má i stan. Bydlení vám strhávají každý den z platu (£5). Kemp dále nabízí společenskou místnost, kuchyňky, sprchy a wc. Pokud někdo čeká luxus, tak se opravdu nedočká. Je to takové minimum.





AU PAIR


  • Popis práce - tohle bych nezařadila ještě úplně k normální práci, ale spíše brigádě, nebo k nasbírání zkušeností do života v zahraničí. Tuhle práci můžete dělat v jakékoliv zemi, která to nabízí klidně i v USA. Vaší prací je se starat o děti zaneprázdněných rodičů a domácnost. Nedostáváte většinou velký plat, ale spíše kapesné a zadarmo jídlo a bydlení u rodiny. Každá rodina však má své podmínky a své pravidla. Je to dost individuální. Můžete jet i jako pár a starat se o jejich pozemek společně. Dívka v domácnosti a chlapec o zahradu. Existuje spousta skupin na FB, tak se můžete poptat na více info přímo tam. Nebo také Student agency nabízí širokou nabídku zemí k au-pair, avšak mají vysoké poplatky za zprostředkování.



  • Angličtina povinná ? Tak základy jsou vyžadovány určitě, i kdyby byl jeden z rodičů čech, tak děti většinou mluví anglicky. Je to na domluvě, ale počítejte s angličtinou.



  • Plat? To je na domluvě s rodinou. Spíše kapesné (£150) 



  • Náročnost ? Každý si umí zhodnotit své síly na hlídaní dětí a starost o domácnost.



  • Ubytování ? Většinou u rodiny, nebo v domečku na zahradě.




Nyní bych se přesunula k práci v Anglii na delší dobu.


ŽIVOTOPIS

Ještě než vůbec pojedete si důkladně vypracujte životopis a to anglicky. Může vám s tím kdokoliv pomoci. Udělejte si spooousty kopií.

ZAČÁTEK

Tenhle bod může přeskočit, každý kdo nepotřebuje rady do začátku, nebo tam má svoji rodinu známé a pomohou jim se vším.
Pro ty, co neví nic o tom, jak začít v Anglii bych doporučila agenturu, která vám se vším pomůže. Hlavně opatrně s výběrem, aby jste nenarazili na podvodníky. My jsme využili služeb této agentury, která ani není drahá a na začátek vám pomůže. Zařídí vám ubytování v sharehouse ( dům, kde bydlí více lidí ). Zařídí vám schůzku na úřadě pro national insurance number ( bez něho nemůžete pracovat ) , je to obdoba sociálního a zdravotního. Nějakou dobu pak trvá, než vám příjde, ale hodně firem vás přijmou s tím, že jim pak číslo přiložíte později. Obchází s vámi dva týdny agentury, roznáší životopisy a vozí vás na schůzky zadarmo. Po dvou týdnech předpokládají, že práci budete mít a budete se starat už samy o sebe.
Začátek není jednoduchý, byl nejtěžší na celém mém pobytu v UK, ale až si zvyknete, tak už se budete cítit skoro, jako doma.

PRÁCE

Máte spousty možností, kde pracovat. Záleží to na vaších dovedností, a úrovni AJ.
Budu psát o pracích, se kterými mám zkušenost osobně, nebo přátelé.

Práce v restauraci
 V restauraci je možno velkého výdělku, ale jen pro opravdové pracanty. Plat máte podle pozic a podle hodin. Je možné pracovat klidně i 60 hodin týdně plus většinou i dost vysoké dýška. Proto možnost velkého výdělku. Počítat však musíte s tím, že jste v práci od rána do noci a hlavně víkendy.
Ve velkých restaurací jsou všechny pozice dost náročné jak  fyzicky, tak psychicky.

Pozice - kitchen porter ( pomocník v kuchyni, umývání nádobí). Nejlepší pro začátečníky a pro ty co neumí Anglicky. Možnost rychlého kariérního růstu. Práce je dost náročná na fyzičku občas i psychiku. Na pochopení jednoduchá. Doporučovala bych menší klidnější restaurace na rozjezd ve velkých je to občas k zbláznění.
Vypláceni jste minimální mzdou a ta se liší od věku :
- nad 25 let    £7.50
- 21-24 let     £7.05
- 18-20 let     £5.60
- pod 18 let   £4.05
       
   - kuchař, ten se rozděluje na sekce ( předkrmy, hlavní jídla, deserty, gril, přílohy atd atd, většinou podle velikosti restaurace) Přes sekce můžete stoupat navrchol až na pozici head chef ( šéfkuchař), nebo sous chef ( zástupce šéfkuchaře). Práce může být dost náročná jak fyzicky, tak psychicky. Platy se pohybují od minimálky a od vyšší pozice se plat zvyšuje na hodinu.

   - food runner, drink runner ( pomocník číšníků ) tohle funguje hlavně ve velkých restaurací, kdy odnášíte objednávky jídla, nebo drinků a pomáháte číšníkům. Většinou máte méně hodin cca 30-35 hodin týdně, ale vyrovnávají vám to dýška, které jsou na place mnohem vyšší, než v kuchyni. Plat je v každé restauraci jiný. Náročnost není nijak zvlášť velká. Angličtina průměrná.
         
- číšník, každý víme co obnáší práce číšníka jen bych chtěla podotknout , že v Anglii opravdu platí host je naším PÁNEM. Musíte být opravdu milý a poskytnout zákazníkovi nejlepší servis. Hodin týdně taky nemáte tolik, co v kuchyni a dýška jsou opravdu vysoké. Plat je v každé restauraci jiný. Angličtina na komunikativní úrovni.

 - barback ( pomocník barmana ) pomáháte na baru, co je potřeba. Doplňujte zboží, nosíte zboží, umýváte leštíte skleničky, pomáháte s drinky. Plat je většinou minimálka plus pěkné dýška a hodin méně kolem 30-40 hodin týdne. Angličtina průměrná.
           
 - barman obsluhuje zákazníky, milý, připravuje drinky. Angličtina na komunikativní úrovni. Musíte umět drinky mít zkušenosti a myslím i nějaký kurz. Skvělé dýška. i £100/noc

Dále se pak můžete samozřejmě vypracovat i na managery, kteří se pak starají o svou sekci a chod restaurace.

Práce v hotelu

Pokojská, kdy stačí základní angličtina. Každý hotel má jiná pravidla a hodiny týdně a platy. Většinou platí minimálkou. Hodiny bývají do  40 hodin týdně. Náročnost je celkem velká, ale to je hotel od hotelu. Máte čas za který musíte uklidit pokoj a počet pokojů, které musíte uklidnit do konce dne.
Můžete se časem vypracovat na pozici supervisor , kde budete kontrolovat uklizené pokoje a mít na starosti lidi pod sebou.

Muži se pak můžou starat o opravy v hotelu, nošení čistého prádla a jiné pomocné práce.

Pokojskou neboli housekeeping můžete dělat i v domácnostech, nebo ve firmách, kde budete uklízet po domluvě s majiteli. Plat i hodiny jsou pak různé, co nabízejí majitelé.

Práce ve skladu, ve výrobnách, dělník, dělnice
Tady je opět minimální mzda. Většinou pracujete 40 hodin týdně na směny. Práce není nijak zvlášť náročná a zvládne ji snad každý. Angličtina stačí základ opět se potkáte jen s ostatními cizinci.


To by bylo k pracím se kterými jsem měla něco k dočinění teď jen velmi stručně něco o samotném životě v Anglii.


  • My bydleli v Manchesteru. Město není tak přelidněné a drahé, jako  Londýn a žilo se tam dobře. V centru samozřejmě přelidněno je, ale v okolí si ani nepřijdete, že by jste ve velkém městě žili. Je třeba počítat s tím, že jsou tam části , kde Angličani skoro nežijí a oblast si zabrali cizinci. Moc hezké a bezpečné čtvrti byly Sale, Hale, Altrincham, Stretford. Nedoporučuji Salford, Cheetham hill.

  • Počasí asi víte jaké v UK mají. Většina dní v roce jsou bohužel s dešťem a  velkým větrem. Na jihu bývá tepleji. Teploty jsou průměrné v létě nejsou tropy a v zimě skoro žádné mrazy.

  • Cestování po UK. Je skvělé, že si můžete procestovat krásná místa ve dnech volna. Nejlepším způsobem je MEGABUS, kdy koupíte jízdenky i za hubičku, když je koupíte dopředu.    Krásná místa co stojí za vidění : Liverpool, Londýn, Blackpool,Oxford, území Wales ( nádherná příroda, např Snowdonia) , pláže na jihu - Brighton , Norfolk, Cornwall, Bath.







Liverpool












Londýn











Blackpool







Wales



Oxford




  • Doprava je jednoduchá nijak složitá. Hlavně nezapomeňte, že je doprava naopak oproti tomu , jak ji známe a jezdí se vlevo. Jezdit můžete autem, autobusem, metrolinkem ( což je něco jako tramvaj/metro) a v Londýně metrem. Ceny se pohybují od délky úseku, kam jedete. Nepamatuji si přesně ceny, ale pro srovnání já jezdila 10 min metrolinkem do práce a měsíční jízdenka mě vycházela cca 2000 kč. Jízdenku můžete mít i elektronickou přes mobil.



Nákupy : Nejlepší ceny měli v Aldi (obdoba Lidl) , Asda, Quality save, dražší pak byly Tesco, Marks & Spencer, Sainsbury.                                                                                       
 Určitě navštivte i Poundland, kde mají vše za 1 libru a nakoupíte tam cokoliv.                   
 Největší nákupní centrum v Manchesteru je v Trafford centrum ( kde je jen zážitek být ) a Arndale v centru.


  • Určitě vyzkoušejte Fish and Chips, nebo taky fishcake, výborné hovězí steaky a různé ryby. Z desertů pak určitě toffee puding, brownies. v Anglii jsou celkově kvalitnější a mnohdy i levnější potraviny než u nás.

  • Ubytování v Anglii patří mezi nejdražší v Evropě. Je s tím potřeba počítat. Pro začátek je nejlepší jít bydlet do sharehouse, jak už jsem psala, kde se podělíte o nájem s ostatními. My platili za jeden pokoj kolem 12 000 kč za měsíc a to jsme se dělili o kuchyň s ostatními.


To by bylo asi vše k základním informacím, tak snad někomu poslouží. Hlavně se toho nebát. Zkušenosti jsou to na celý život.



Mějte se krásně :).
















2 komentáře:

  1. Já bych byla ráda za podrobnější článek o těch farmách :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodla jsem se nakonec, ze uz to psat nebudu, protoze mam po sobe uz dost informacnich clanku. Muzu ti vice info napsat do e-mailu :)

      Vymazat