neděle 7. ledna 2018

USA RECAPITULATION

Ahoj, přeji Vám příjemný podvečer. Přes svátky jsem žádné články nepřidávala, protože jsem si je naplno užívala s rodinou a přáteli.
Chtěla bych Vám tedy ještě popřát jen to nejlepší a mnoho úspěchů v roce 2018 !

Žádný článek o předsevzetí, jako se nyní nabízí ode mě nečekejte. Já na tohle nevěřím, když člověk chce, tak chce a nepotřebuje k tomu první den v novém roce.

Slibovala jsem vám článek ve kterém tak nějak shrnu celé USA. Rady a podobně, aby jste to měli při jednom pokud se tam chystáte. A pokud věříte na předsevzetí, tak si můžete dát třeba více šetřit, aby jste se tam mohli taky podívat.

Pokusím se to napsat do základních bodů, které pak rozvinu dále. Budu se snažit o co nejpřehlednější popis o cestě po USA. Vše píšu z naších zkušeností, tak jak jsme to cítili my a jak to chodilo u nás. Přivítám zkušenosti a názory i od jiných.

UBYTOVÁNÍ

  • Ubytování bylo nejdražší v lukrativních částí měst, jak to známe všude a taky na místech, kde nebyl hotel vedle hotelu. Např. v Las Vegas byly hotely a motely poměrně levné, protože je tam velká konkurence. Naproti tomu v Grand Canyon, nebo Yosemite National Park byly dražší, protože v okolí nebyla velká nabídka. Velmi drahé ubytování čekejte i na Key West a celé Florida Keys, dále Miami, Los Angeles a předražený Manhattan v New York.
  • Motely a hotely. My upřednostňovali motely, díky lepší ceně a vybavení mikrovlnou troubou, kávovarem,, ledničkou apod. Ceny se pohybovaly cca 800 kč pro oba na noc.
  • Kempování. Američani mají kempování skoro jako národní sport. Kempuje se hlavně v pojízdných karavanech, autech, ale i ve stanech. My zkusili auto i stan a obojí bylo fajn. Je to velké dobrodružství a dá se přespávat kdekoliv, kde není cedule, která to zakazuje. Možnost máte samozřejmě i placených kempů. Přidávám skvělou stránku, kde si najdete možné místa ke kempování na místech, kde zrovna jste a ostatní je hodnotili od 1-5*.
  • Další skvělou možností je airbnb, které doporučujeme po celém světě. Je to stránka, kdy lidé nabízejí své pokoje, nebo celé byty k pronajmutí. Skvělé na tom je, že jsou ceny příznivé a můžete se pobavit s místními, kteří vám poradí co vidět apod.



DOPRAVA

  • Osobní automobil. Nejvíce jsme se dopravovali právě autem. Ruku na srdce nemůžete projet několik států USA veřejnou dopravou. První auto jsme si půjčili přes FB stránky “ Češi a Slováci v USA” dá se říct, že za hubičku. To je nejlepší způsob mít auto od známého, který nepožaduje milion poplatků. 
  • Dalším fajn způsobem je aplikace turo, kde si půjčujete stále auto od lidí. Něco jako airbnb. Posledním způsobem, který jsme využili neochotně jen jednou jsou půjčovny aut. Tam jsou už bohužel většinou dost vysoké poplatky. Obzvlášť pokud vám nebylo ještě 25 let. To si pak pořádně připlatíte.
  • Pár pravidel k jezdění. Můžete jet na červenou pokud zatáčíte doprava a nekřížíte nikomu cestu. Na křižovatce bez semaforu platí: kdo dřív přijede ten dřív jede. Na pokuty pozor jsou dost vysoké a s policií se nevybavujte a nesmlouvejte. Jinak se jezdilo nejlépe v Californii, kde je vše zadarmo a mají i 8mi proudovky. Hůře na Floridě, kde už tak široké silnice nemají a něco se i platí. Nejhorší to bylo v New York. Nedoporučuju jezdit tam autem !!! Obrovské zácpy. Je nemožné jet delší dobu plynule a poplatky za cesty, přejezd mostů apod. jsou vysoké i $15 za most.u
  • Veřejná doprava. Tuhle možnost jsme taky využívali. V každém státě mohou ceny vypadat jinak. Ceny autobusu se pohybovali v LA a na Floridě kolem $1,25. Fungovalo to tak, že jste nastoupili do autobusu a vložili peníze do kasy. Z toho vyplývá nosit u sebe drobné. Metro v LA stálo $1,75 s tím, že to byla jedna jízda kamkoliv dokud nevystoupíte. Na tyto vstupenky už byly automaty.
  • V New York bylo jízdné dražší jedna jízda metrem stála $2,75. Pokud máte v plánu jezdit více metrem a více dní doporučuji koupit týdenní jízdenku. Většina zajímavostí je však u sebe, tak můžete hodně chodit i pěšky. My bydleli v Queens, tak jsme se museli dopravit vlakem na Manhattan a zpáteční jízdenka stála na osobu $15 o víkendu a přes týden $30.
  • Uber. Pokud nechcete jezdit veřejnou dopravou ani řídit pak bych doporučila uber, ale to všichni známe i z ČR.
  • Ostatní. Dá se převážet i lodí a pokud jste u pláže na delší čas doporučuji kolo. Je to úžasné taková projížďka podél pláže.


STRAVOVÁNÍ

Tohle je už hodně individuální. Už je na každém zda si bude vařit, chodit do restaurací, nebo chodit po všech fast foodech.

My opět využívali všechny možnosti.

  • Vaření. Nejvíce jsme si však vařili samy. Už jen proto, že mám doma kuchaře. Některé potraviny byly dražší, než u nás některé zase levnější. Obchody s nejlepšími cenami byly Walmart, kde koupíte úplně všechno. Dále obchod Target, různé mexické obchody s čerstvými mořskými plody a rybami a v neposlední řadě 99 cent only, kde je všechno za dolar a koupíte tam taky skoro všechno. Je jich více druhů, ale nejlepší byly na západním pobřeží právě 99 cent only. Samozřejmě to není žádná super kvalita pokud chcete jíst kvalitně, bio atd, tak najdete nespočet obchodů samozřejmě za větší ceny. (Wholefoods )
  • Fast food. V USA je nespočet fast foodů. Jak už to známe jídlo je nezdravé a za super ceny. Jako rychlovka super, ale jíst to pořád to ne. Ale výběr oproti v ČR mají teda skvělý. Našimi neoblíbenějšími byl Subway, který vypadal i nejzdravěji, Wendy´s, Burger King, Panda express ( čínské jídlo) a pokud budete v Orlandu, tak navštivte největší McDonald´s na světě, který jako jediný nabízí Mcpizzu, Mcpasta a jiné.
  • Restaurace. Tam jsme popravdě často nechodili, ale doporučuju vyzkoušet něco v Chinatown.



NÁKUPY

Nákupy v USA jsou něco úžasného. Mohla bych tam nakupovat pořád a pořád dokola. Ten sortiment  je úplně o něčem jiném. Opravdu neporovnatelné.
Jak už jsem psala všemožné nakoupíte ve Walmartu, různé levné blbůstky v Dolarstore.
Pokud chcete značkové zboží za skvělé ceny tak nevynechejte Ross, Burlington, TJ Max, factory store a obrovské outletové centrum např. v Las Vegas a v Orlandu, kde je jich nejvíce a kde je to vůbec město nákupů. Na těchto obchodech jsme si udělali závislost.
Samozřejmě všude naleznete nespočet normálních obchodních domů s letošními kolekcemi.


POČASÍ


  • V každém státu bylo většinou jiné. Pokud pojedete na západ do Californie, tak můžete počítat se skvělým slunečním počasím. V zimě se pohybuje teplota kolem 20°C a v létě kolem 30°C. Pokud máte strach, že by vám výlet zkazil déšť, tak se obávat nemusíte. Déšť vás jen tak nepotká. Californie je hodně rozmanitá. V nížinách se koupete u oceánu a v nadmořských výškách vám bude občas vhod i zimní  bunda. Hlavně si dávejte pozor na oheň, protože Californii sužuje stoleté sucho.
  • Státy Nevada, Arizona, Utah mají podobné podnebí, jako v Californii.
  • Na Floridě je počasí úplně jiné. Skoro každý den vás potkají různé srážky a bouřky. Teploty jsou vysoké víceméně celý rok hlavně na jihu. Sezóna je hlavně v zimě, protože v létě je horko neúprosné. Pozor si dávejte na září, kdy bývají nebezpečné hurikány. Počítejte taky s velkým dusnem.
  • Posledním státem, který jsme navštívili je New York, kde je počasí, jako u nás. Normálně se střídají roční období. Jen zima může být velmi tuhá.

FINANCE

Kolik že takové cestování stojí? Je to hodně individuální. Podle toho na jak dlouho jedete, kde všude budete, jak se budete stravovat, kde budete bydlet a kolik dáte za zážitky a nákupy.
Přes všechny faktory bych poradila vzít si radši více na neočekávané výdaje. Pro jednu osobu na tři měsíce bych doporučila 120 000 Kč a více.



To by bylo asi vše. Stále se můžete jednotlivě na různá místa a postřehy o kterých jsem psala podívat jednotlivě v článcích. Snažila jsem se to napsat stručně a přehledně. Hlavně je to podle mých postřehů. Budu moc ráda, když napíšete své postřehy i z jiných států a stane se z toho tady poradna pro všechny, co se chystají do USA.

Děkuji Vám za pozornost.



Mějte se krásně :).

0 komentářů:

Okomentovat