neděle 9. prosince 2018

HAVAII

Ahoj, přeji Vám příjemnou druhou adventní neděli.
Vánoce za dveřmi a já přicházím s posledním článkem o naší cestě kolem světa.
Původně jsme měli v plánu malou dovolenou v Thajsku a nakonec se z toho vyklubala cesta kolem světa, kdy jsme opravdu během tří měsíců obkroužili svět a poznali různé kultury.

Havaj nebyla poslední destinací. Poté jsme pokračovali ještě do Los Angeles a Las Vegas, ale to už dobře znáte z minulých článků.

Z Austrálie přesněji ze Sydney jsme letěli společností Jetstar, 8 hodin za  4906 Kč/osoba. Poprvé nám oběma vážili příruční zavazadla, tak jsme samozřejmě měli trochu problémy s nadváhou, ale dopadlo to dobře.

Přiletěli jsme do hlavního a zároveň největšího města Honolulu. Havaj patří do Spojených Států Amerických a je to nejdražší stát z USA, protože se vše musí dovážet. Ovšem daň mají menší, než například Kalifornie a to 4%. To jsme hned po příletu poznali, kdy bylo vše opravdu dražší a to hlavně ubytování. Hotel jsme ani nehledali, protože se ceny za noc pohybují nad 3000 Kč a naším cílem byla cesta kolem světa co nejlevněji a dokázat, že nemusíte být milionáři, aby jste mohli cestovat i po tak luxusních destinacích, jako je Havaj. Nikdy by mě popravdě nenapadlo, že Havaj někdy navštívím.
Skládá se z několika ostrovů. My navštívili jen jeden. Přelety mezi ostrovy jsou opět velmi drahé 2950 Kč za 10 min. let.

Počasí je velmi různorodé a tropické. Teplota se v létě pohybuje kolem 30 stupňů a v zimě kolem 25 stupňů. S dešťovými přeháňky se potkáte často. Přirovnala bych to k Floridě, kde jsou taky velmi časté srážky.

Havajské ostrovy jsou plné činných sopek.

To by jsme měli na úvod pár informací a teď se vrhneme na náš pobyt.

Strávili jsme zde 6 dní a bylo to našich 6 nezapomenutelných dní na které rádi vzpomínáme.

Na letišti nás čekalo auto, které jsme si pronajali opět přes aplikaci Turo, o kterém jsem psala už milionkrát za 740 Kč/den.

Jak už jsem psala ubytování je zde opravdu dost drahé a my si pronajali domek přes airbnb u velmi milé a ochotné dámy a byli jsme velmi spokojení.


Jedna z krásných pláží kousek od našeho ubytování.


Ostrov je celkem malý, takže jsme ho v klidu za těch 6 dní projeli.

Dřív, když jsem si představovala Havaj, tak jsem se viděla někdy na krásné pláži mezi palmami a s průzračným oceánem. Pro mé velké překvapení to je mnohem více.

Ta příroda je tak neskutečná, že mi došly slova. Přesně mám pořád před očima ten moment, kdy jsem stála a jen jsem hleděla a nevěřila svým očím, co vidím. Byl to tak nepopsatelný pocit. Připadali jsem si v jiném světě, někde před živým obrazem.

Tohle je ten moment, o kterém jsem psala. 
Tohle místo se nazývá Kaiwi Shoreline trail.
Můžete se tam jít projít nahoru a kochat se tímhle zázrakem, nebo sejít dolů se okoupat do přírodního bazénu. Třešničkou na dortu pro šťastlivce je, že zde můžete zahlédnout velryby.

Ať jedete kamkoliv bezmyšlenkovitě, tak potkáte jeden přírodní skvost za druhým. Jinak tomu nebylo na místě Halona blowhole u silnice, kde jsme zastavili a opět jsem žasla nad tím, jak je příroda mocná a nádherná.












Na Havaji je spoustu možností na velmi těžké výšlapy, které jsou ovšem v mnoha případech zakázány absolvovat, ale pokud jste nebojácní a máte chuť na několikahodinové výšlapy s myšlenkou na krásný výhled, tak mrkněte na různé stránky, nebo třeba jen instagram pro inspiraci.

Pokud milujete filmy Piráti z Karibiku, Jurský park, nebo Avatar a vždycky jste obdivovali tu přírodu u které jste si mysleli, že to může bát jen ve filmu, tak si zamilujete místo Manoa falls, kde se tohle místo ve filmech objevilo





Cesta k vodopádu je trochu náročnější tím, že je všude bláto a dost to klouže, tak na to myslete při výběru obuvi a neberte si přezůvky, jako já. U vodopádu se nedá koupat, jako tomu bylo třeba na Bali. USA bere velký zřetel na bezpečnost lidí a trochu to s tím přehání.

Nádherně upravenou botanickou zahradu navštívíte v Ho´omaluhia gardens. Je zdarma a jak tomu u USA bývá je to spíše auto túra, takže si ji hezky projedete autem,ale dá se i zastavovat a pokochat se, nebo se trochu projít.









Další krásnou vyhlídkou s výšlapem na sopku, kde si dáte trochu do těla je Diamonds head trail.


Krásný výhled na centrum Honolulu.




Určitě se zastavte i na vyhlídce Tantalus lookout, kde už je to opět autotúra přímo k vyhlídce.







Co jsme nemohli na ostrově Oahu vynechat byl přístav Pearl Harbor, který určitě každý dobře zná, jako místo, které bylo napadeno v 2. světové válce Japonskem. Je tam památník a muzeum s informacemi o celém útoku. Mají to perfektně zpracované a je to zdarma. Platí se jen za kino a vyjížďku lodí, která vás vyveze k památníkům, napadených a potopeným lodí.









Mám velkou radost, když můžu potkat různé zvířata, co máme u nás jen v Zoo přímo volně v přírodě. Dalším takovým byla velká želva, kterých je na Havaji nespočet. Můžete mezi němi plavat v oceánu, což je pohádka, nebo je potkat, jak se sluní na pláži. My neměli moc štěstí, protože byly velké vlny, ale jednu jsme přece jen potkali. Když půjdete na pláž Laniakea Beach, tak zaručeně nějakou potkáte.





Hned kousek je další pláž s názvem Sunset beach, kde si můžete sednout na krásný západ slunce.





Na úplně nejznámější a nejpopulárnější pláž v Honolulu se pak zastavte na Waikiki beach, která je ovšem věčně plná, ale moře je skvělé. V centru Honolulu si můžete zajít do velkých nákupních center, zajít si na jídla, nebo cokoliv vás napadne. Určitě vyzkoušejte havajské jídlo zvané Poke ( syrový tuňák na kostky  v marinádě s rýží). Je to velká dobrota.





Více jsme toho na Havaji nestihli. Ty místa a příroda mě neskutečně ohromila a chtěla bych projet další ostrovy. Je sice hodně drahá, ale stojí to za to ! 

Dále jsme pokračovali do Los Angeles, kam za námi přijeli kamarádi, kterým jsme ukázali trochu z Kalifornie a Nevady. Jak už jsem psala, o USA jsem psala milý rok, kdy jsme cestovali 3 měsíce po státech, tak už o tom psát nebudu.

Tím bych chtěla ukončit naši tříměsíční cestu kolem světa, která byla ohromným zážitkem a zkušeností na celý život. 

Děkuji vám, že jste se mnou tuhle cestu sledovali, jak na našich instagramech, tak zde.

Největší dík patří mému příteli, který to dokonale naplánoval a kterého za to obdivuji.

Určitě každého zajímá kolik taková cesta vyjde, když jsem psala, že jsme se snažili ji projet lowcost, ale zároveň jsme se neomezovali a užívali si to na 100%. Cesta vyšla se vším všudy na cca 70 000 Kč/osoba.

Děkuji za shlédnutí.


Mějte se krásně :).





2 komentáře: