neděle 25. listopadu 2018

BALI RECAPITULATION




Ahoj přeji Vám poslední listopadovou neděli. Jak jsem slíbila mám pro vás velkou rekapitulaci Bali. Jelikož jsme tam strávili měsíc, tak si to zaslouží. Trošku si to taky srovnáme s Thajskem, kde jsme strávili stejnou dobu.
Pro začátek upozorňuji, že jsou to pouze naše poznatky a pocity a každý to může mít samozřejmě jinak. Berte to jako menší pomůcku pro ty z vás, kteří se chystají na Bali poprvé.



Přesun

Víza nepotřebujete. Česko má 30ti denní bezvízový styk. V letadle vám dají pouze vyplnit papírek s informacemi, které předáte u pasové kontroly, které se taky bát nemusíte. Ptají se na pár základních věcí. Letenky hledejte určitě hodně dopředu, aby jste ji měli za dobrou cenu. My jsme letěli ze Singapuru za 1500 Kč/osoba, takže nemám srovnání s cenou z Česka. Na Bali je spousta směnáren i na letišti, nebo si můžete peníze vybrat z bankomatu. Tady chci upozornit, aby jste si velmi dobře vybírali místo, kde vyberete. Nejlépe v nákupních centru, nebo s ostrahou, protože si balijci umí sejmout otisky karet. Veřejná doprava zde nefunguje, takže jsme se dopravili z letiště taxi přes aplikaci Grab. Cena byla nízká. Nedoporučuji si brát taxi, které vám nabízejí na letišti, protože je předražené.


Měna

Měna na Bali je IDR - indonézská rupie.  Na Bali jste vlastně milionáři, protože 1000 IDR - 1,49 Kč


Časový posun

Časový posun je plus 6 hodin od ČR, takže když je u nás 10 hod ráno, tak na Bali je 4 hod odpoledne.


Sezona

Hlavní sezona je v létě. Já doporučuji určitě vyrazit na jaro, nebo podzim, kdy je skvělé počasí, skoro neprší a ceny jsou v normě. V létě jsou ceny přemrštěné a hlavně se budete tlačit všude s turisty. V zimě vás zase může potrápit déšť a na svátky vysoké ceny.

Počasí

Tohle téma jsem už nakousla. Počasí je vesměs pořád parádní až na zimu, kdy je dešťová sezona a prší převážně v noci. Teploty jsou celoročně vysoké. V období sucha se pohybují kolem 30-35 stupňů a v období dešťů kolem 27 stupňů. Nezaznamenali jsme zde tolik nepříjemného vlhka, jako tomu bylo v Thajsku. 


Ubytování

Každý ví, že je na Bali dost levně. Jinak tomu není ani u ubytování. Ceny se nám zdály i o něco levnější, než v Thajsku. Hezky bydlet se zde dá od 100 Kč/pokoj. Samozřejmě je na každém, jaký luxus preferuje. Naše ceny se pohybovaly od 150 Kč/pokoj do 350 Kč/pokoj. Nebyly to žádné odporné, špinavé hostely, ale často velmi krásné a luxusní vilky. Hodně tipů na krásné ubytování jsem dávala v předešlých článcích, tak se mrkněte. Ubytovávali jsme se přes agodu ( obdoba booking a airbnb ). Nezapomínejte hledat podle kladných recenzí. Čistota zde není na úrovni, jakou bych požadovala, ale už jsem si na to zvykla z Thajska. Na většině místech bylo zakázáno házet toaletní papír do toalety. Celkově byla koupelna a ubytování řešeno stejně, jako jinde v Asii. Ve většině hotelech byla klimatizace, ale byli jsme i bez jen s větrákem a žádná pohroma to nebyla, jako v Thajsku.




Doprava

Pokud jsem psala v Thajsku, že je doprava bláznivá, tak jsem ještě neviděla dopravu na Bali. V centrech jsou šílené kolony, ve kterých pokud budete cestovat autem půlku dne prostojíte. Doporučuji pokud můžete, tak určitě jezděte skůtrem, protože, jak jsem napsala v autech budete stát jen v kolonách. My jsme si skůtr vypůjčili rovnou na celý měsíc, tam kde jsme se poprvé ubytovali Cozy Palm za úplně neuvěřitelnou cenu a to 35 Kč/den, což nám dost ušetřilo. Jen pro srovnání v Thajsku jsme většinou platili na den 120 Kč/den. Taxik a klidně i osobní řidič na celý den jsou taky za super ceny. Pokud jste nikdy na skůtru nejeli, tak určitě nedoporučuji si ho půjčovat. tady je to opravdu pro zkušenější řidiče. Jezdí zde na červené, po chodnících, různě se kličkuje mezi auty no prostě blázinec. Všichni na silnicích neustále troubí, ale ne proto, že by byli řidiči agresivní, nervozní, ale je to jejich pomůcka ke komunikaci. Troubením si dávají najevo, že zatáčí, vjíždí na vozovku, předjíždí apod. Do zpětných zrcátek se moc nedívají, tak by jste si měli osvědčit jejich způsob troubení. Řidiči jsou vesměs klidní a ačkoliv se tomu dost divím nehody zde nejsou časté. Většina mají helmy. Čtyřčlenou rodinku na jednom skůtru s miminem tady najdete taky. Policie zastavuje hlavně evropany, když nemají helmy. Hlavně u sebe mějte pokaždé pas, řidičák a mezinárodní řidičák a co nejméně peněz v peněžence, protože po vás bude chtít jen to co máte. Veřejná doprava zde nijak zvlášť nefunguje.


Jídlo

Opět moje milovaná část. Musím uznat, že na Bali jsem si jídlo opravdu užívala ne jen chuťově, ale i zrakem. O Bali je známo, že je tam spousta fancy restaurací, tak jsme taky některé prošli. Všechny tipy na restaurace hlavně v oblasti Canggu, kde je těchto restaurací nejvíc jsem psala v minulém článku. Ceny jídla se pohybují od 30 Kč/porce. Nejlevnější jídlo dostanete u místních s jejich typickými surovinami, jako všude. Nedílnou součástí každého balijského jídla od snídaně až po večeři je rýže, která se pěstuje na každém kousku. Jídlo je celkem pálivé, ale jsou zvyklí, že mi si v tak moc pálivých jídlech neholdujeme, tak se nás ptají a nedávají nám tolik jejich oblíbeného chilli. Taky má jídlo výraznou, kořeněnou chuť. Jídlo místních je však prosté, protože nemají tolik peněz. Jde jim hlavně o to získat energii ne požitek. Místní jídlo naleznete v místním warungu. Ve všech těch skvělých a dražších restauracích balijce nepotkáte, protože jim na to nezbývají peníze. Všechny peníze jdou na náboženství, studia a starání se o rodiče, protože zde neexistuje důchod. Doporučuji vyzkoušet pár skvěle hodnocených restauracích, které mimo jiné spíše vedou evropani, nebo australani, protože i když je dražší, než u místních, tak je pořád mnohem levnější, než jinde. Samoszřejmě zde naleznete i luxusní restaurace, kde se najíte za tisíce.  Taky je možnost bufetu ( stánky Masakan Padang ), kdy je vše uvařené vyložené na pultě a vy si řeknete, co chcete. Jsou zde i normálně fastfoody a obchody s potravinami, ale ve výsledku je levnější se jít najíst k místním, než si nakoupit v supermarketu. Jediné, co mě zklamalo bylo, že neměli tolik chutných, velkých krevet, jako v Thajsku v každém stánku. Mají ale výborné čerstvé tuňáky, které musíte ochutnat a jiné mořské ryby.
Upozornit bych vás chtěla na jejich pálenku zvanou Arak, kterou si pálí sami. Stalo se více případů, kdy byla špatně vypálená a lidé na ni oslepli, nebo dokonce umřeli, tak si dávejte pozor, kde si ji dáváte a kolik toho vypijete.

Typické balisjké jídlo :
  •  Nasi Goreng ( národní jídlo, smažená rýže s masem, zeleninou, nebo mořskými plody s vejcem, od 25 Kč )
  •  Nasi Cambur ( obdoba Nasi Goreng s více kombinacemi příloh a vejcem, od 30 Kč )
  •  Mie Goreng ( smažené nudle opět s různými kombinacemi a vejcem, od 25 Kč )
  •  Babi Guling ( dá se říct sváteční jídlo, pečené sele s rýží, někdo to přirovnává k našemu vepřo knedlo zelo, od 30 Kč )
  •  Gago Gado ( skvělá varianta pro vegeteriány, dušená zelenina s tofu s burákovou omáčkou )
  •  Curry ( nejlepší je s kokosovým mlékem, od 30 Kč )
  •  Soto ayam ( kuřecí polévka s knedlíčky, od 15 Kč )
  •  Ayam goreng ) smažené kuřecí s rýží, od 30 Kč)
  •  Deserty : banány na různé způsoby, palačinky, Rotti ( pečivo zapečené s čímkoliv ), pudink z černé rýže s kokosovým mlékem, od 30 Kč )
  • Ovocné džusy, smoothie ( veliké dobrůtky 100% čerstvé, od 15 Kč ) , Es Teh ( Iced tea, pravý jejich, od 9 Kč), Drinky ( od 45 Kč ), Bintang ( balijské pivo, celkem chutné, od 30 Kč )
  •  Různé druhy ovoce
  •  Balijská káva ( od 10 Kč ) a nejdražší káva na světě Luwac, kterou si zde dáte za nejlevněji ( od 75 Kč )



Nákupy


Řekla bych, že je Bali ještě méně rozvinuté, než Thajsko. Mnoho velkých nákupních center tady nenajdete a ani se to sem nehodí.  Mají tady ovšem krásné obchůdky se skvělou atmosférou, krásně nastylingované. Některé mě opravdu dostaly. Je tady i největší výběr velmi oblíbených proutěných kabelek za skvělé ceny ( hlavně v oblasti Ubud ). Milion druhů krásných, ručně dělaných lapačů. Balijci jsou opravdu velmi zruční a jejich práce se dřevem, proutím sklem, provazy je obdivuhodná a kdybych mohla, tak si od nich vybavím celý byt. Z čeho jsme byli zklamaní po Thajsku byly jejich trhy. Noční trhy tady moc nejsou a když jo, tak je to bída oproti Thajsku.

Jazyk


Úředním jazykem je Indonézština, ale mluví zde převážně balijsky, ale pro milé překvapení hlavně v turistických oblastech normálně všichni mluví i anglicky.


Balijci


Lidé na Bali jsou ochotní, milí, obětaví a přátelští. Bohužel jsme přišli k podezření, že je to hlavně v tu chvíli, kdy kupujete a máte zájem o jejich služby a zboží. Jsou hodně vlezlí někdy až nepříjemně, kdy jim nestačí říct stokrát ne na taxi. Postupem času mi jejich až násilné nabízení věcí začalo dost vadit. Jsou silně věřící a jejich náboženství je pro nich celý jejich život a dost jich svazuje a na nic jiného nezbývají peníze ani čas. Jsou dobří obchodníci.

Náboženství


To už jsem tady několikrát zmiňovala. Hlavním náboženství na Bali je Hinduismus. V jiných částech Indonézie je hlavně Islám.  Věří v několik bohů. Svým zesnulým dávají každý den v palmových listech rýži a jiné dary na ulici. Jou silně věřící a naleznete zde tisíce chrámů. Všude to voní od vonných tyčinek, které tak pravidelně zapalují. 

Čistota


Tohle téma už jsem vzpomínala několikrát a budu se opakovat v tom, co jsem psala doposud. Nejsou úplně čistotní, tak jako nebyli ani v Thajsku ani v Malajsii. Hotely nejsou dokonale vygruntované ani ty 5ti hvězdičkové. Hygienické návyky nejsou takové, jaké máme my. Vystaví si v tom horku maso na stůl bez ledu, bez ledniček a prodávají. Zkrátka čistotu a hygienu neřeší tolik, jako my.

Příroda, moře


Příroda je tu opravdu neskutečně nádherná. Různé rýžové pole, stovky vodopádů uprostřed ničeho, výhledy, lesy. tůry. Myslím, že jsem vám svými předchozími články dostatečně ukázala, jak nádherné Bali je. Moře, jak už jsem psala milionkrát je celkem rozbouření s velkými vlnami a je skvělé hlavně pro surfaře. Pro mě bylo mnohem krásnější na ostrovech v Thajsku, kde bylo klidné a průzračné.



Zvířata


Stejně, jako v Thajsku i tady mají psi svou volnost. Nikdo je nemá uvázané, nebo na vodítku, ale nemusíte se bát občas jen nervozně štěkají na motorky a auta v noci. I tady jsou zákeřné opice, na které doporučuji si dávat pozor. Nebyl jeden případ, kdy někoho opice pokousala, nebo okradla. Na hotelech se vám úplně normálně může stát, že se  vám po zdích a stropech budou plazit ještěrky, ale buďte v klidu měly by být neškodné. Hady a jinou pro mě havěť jsme naštěstí nepotkali. 

Pravidla


Taky zde bylo na většině místech zakázáno házet toaletní papír do wc. I u Hinduistů se musíte zahalit do chrámů. Na většině místech šátky půjčovali zdarma. Zákaz drog ( trest smrti ). Jinak je v Indonézii zakázán i alkohol ale zde se toleruje kvůli turistům. Taky se většinou před vchodem vyzouvají.

Wifi

Wifi byla na každém hotelu. Často byla dost pomalá. Taky se normálně připojíte ve většině restauracích a kavárnách. Nečekejte ovšem wifi úplně všude, jak je tomu u nás a určitě si pořiďtě si mkartu v obchodě, nebo u místních ve stánku, kde vám ji i dobije. Bude se vám určitě hodit hlavně i na navigaci. 
Očkování


Jak už jsem psala my se na tuhle tříměsíční cestu neočkovali. 
Doporučené očkování je proti žloutence typu A, B, C, břišnímu tyfusu, japonská encefalitida. Dále bych doporučovala se pořádně stříkat repelentem kvůli možné nákaze horečkou dengue a malárií od komárů.

Co s sebou

Neberte si toho zbytečně moc. Pak budete jen litovat, že nemáte dostatek místa na ty krásné věci, které si nakoupíte.

Nejdůležitějšími věcmi, které by neměli chybět jsou

  • Peníze. karty ( menší obnos peněz, kdyby jste je ztratili )
  • Pasy
  • Nabíječky ( mají stejné zásuvky )
  • Základní léky ( hlavně na střevní problémy )
  • Repelent
  • Opalovací krém ( slunce zde pálí opravdu hodně a opalovací krém zde mají celkem drahý)
  • Letní oblečení ( opravdu si vezměte hlavně letní věci a plavky, protože je zde horko. Stačí si vzít dvoje kalhoty a mikinu a to k vůli přesunům, klimatizacím a do nocí, kdy je trochu chladněji, hlavně pokud jedete v zimě. )
  • Letní obuv a tenisky ( postačí vám žabky, sandály k moři do města a jedny tenisky na výšlapy a do přírody ) 
  • Základní hygiena
  • Osušku ( na hotelech většinou je, ale přece jen pro jistotu a na pláž )

To by byly ty nejzákladnější informace, které by se vám mohli hodit k první cestě na Bali a usnadnit vám ji. 

Náš měsíční pobyt na Bali vyšel na necelých 20 000 Kč pro oba, což je neuvěřitelná cena a to jsme bydleli v krásných hotelech a jedli výborné jídlo a každý den viděli nádherná místa. V ceně je úplně vše kromě letenek. Kdo nás celou dobu sledoval, tak ví, jak jsme žili, co jsme asi tak jedli a kde bydleli a může si podle toho vytvořit obrázek. Jde to i levněji a taky mnohem dráž. Hlavně, když pojedete přes cestovku, která si za vše bere velké poplatky, tak se toho nebojte a jeďte do světa na vlastní pěst !

Bali je opravdu nádherná země. Úplně jiný svět, než náš a je skvělé ho poznat. Má u mě další cenné místečko. Odjíždíme odtud s plno vzrušujících vzpomínek na celý život a každému doporučuji alespoň jednou navštívit. Mám takový pocit, že to nebylo naše jediná návštěva. Kdyby se mě někdo zeptal, jestli bylo lepší Thajsko, nebo Bali, tak neodpovím. Obojí mají své plusy i mínusy a své kouzlo.




Děkuji vám za shlédnutí a tímhle stále v naší cestě nekončíme :).  V příštím článku se můžete těšit na velmi rozmanitou Austrálii.

Nezapomeňte nás sledovat na instagramu, kde si můžete shlédnout ve výběrech instastories celé Bali atd. ( můj ) a ( přítelův ).


Mějte se krásně :).

0 komentářů:

Okomentovat