neděle 10. prosince 2017

NEW YORK


Ahoj, přeji Vám příjemný druhý advent vánoční. Tentokrát už pro Vás mám článek s vánoční tématikou a zimou.
V minulém článku jsem se loučila s teplem a Floridou a v tomto si představíme slavný New York.

New York je uspěchané, přelidněné a předražené město, ale taky je to město plné úžasných míst.
Dělí sa na části Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx a Staten Island. Nejvytíženější a taky nejdražší částí je Manhattan.
My jsme bydleli přes Airbnb v Queens, kde už je to zdaleka klidnější. V New Yorku doporučuji bydlení spíše přes Airbnb a jinou lokalitu než je Manhattan, protože jsou tam hotely předražené (3000Kč/ noc ) za nejlevnější hotel, který má 2x2 metry.

Nějak jsem tušila, že New York bude moje srdcovka a tak se i stalo. Do toho města jsem se zamilovala i přes všechna ta negativita.

Jelikož jsme měli trochu bláznivější let z Miami a rozbil se nám kufr, tak jsme si půjčili na den auto a to bych už v životě v New Yorku neudělala. Doprava je tam naprosto šílená, kousek, který by jste normálně jeli hodinu jedete čtyři. Všechno je ucpané, řidiči jsou nervozní a všichni pořád jen troubí. Ostatně musíte to znát z filmů. Platí se tam vysoké částky za přejetí mostu, za různé úseky silnic za vjezd na Manhattan a podobně. Částky se pohybují od $5-17 za kousky silnic či projetí jednoho tunelu na Manhattan.

 Další dny jsme jezdili už vlakem z Queens, který nás stál přes týden $40 pro oba zpáteční a přes víkend o $10 méně. Poté už jsme se pohybovali v centru pěšky, nebo metrem, kde jedno jízdné stojí $3 na osobu. Pokud se vám nebude chtít chodit, tak projezdíte slušně vysokou částku za pár dní. Možná je lepší koupit si týdenní, která vychází $30 na osobu.
Zdálo se to všechno u sebe, ale nachodili jsme za 3 dny 45 km, což je slušný výkon a nemusím psát, jak nás asi bolely nohy.

Pojďme k samotným okouzlujícím místům, které New York nabízí.

Většina míst byla na Manhattanu, tak začneme zde. Je to vlastně polostrov a můžete se na něj dopravit i vodním metrem, které je mnohem zajímavější než nudné podzemní metro. Manhattan se rozděluje na tři části a to Uptown, Midtown, Downtown.


Vodní metro.


Na Manhattanu se nachází finanční a ekonomické centrum celého USA. To můžete navštívit na Wall st, kterou můžete znát i z filmu. Velice nic zajímavého tam nebylo kromě velkých mrakodrapů, které jsou po celém Manhattanu. 








Navštívili jsme i památník dvojčat z osudného dne 11.9. 2001, který zasáhl všechny na světě. Památník je obrovský a všude jsou vyryty jména zesnulých. Celé místo působí stále smutným dojmem. Nyní je postaveno nové obchodní centrum One World Trade Center, které je zároveň nejvyšší budovou ve městě New York.




Empire State Building je dalším velmi navštěvovaným místem. Je to druhá nejvyšší budova a můžete si vyjet na vyhlídku do 86. patra a pro VIP i do 103. patra. My jeli jen do 86. a myslím, že to bohatě stačí. Výhled na New York je parádní a po setmění, kdy se rozsvítí všechna ta světýlka je to nezapomenutelný a neuvěřitelný zážitek. Cena za takovou vyhlídku je $35 na osobu.
Hodně lidí doporučuje i vyhlídku z Top of  the Rock, která vypadá taky skvěle, ale já chtěla navštívit tu ikonickou budovu Empire State Building.










Rockefellerovo centrum doporučuji navštívit hlavně přes vánoční čas, protože tam mají pohádkově, nádhernou výzdobu. Pamatujete si na tu scénu z filmu Sám doma 2, kdy stál u velkého stromu s anděly a našla ho tam maminka ? Tak přesně to místo tam naleznete. Jen je velká škoda, že nejde, aby jste tam byli sami. Je to tam hlava na hlavě, řady na focení i na podívání. Dále si tam můžete zajít zabruslit přímo u velkého vánočního stromu. Jedná se o největší privátně vlastněný a byl vyhlášen za Národní historickou památku.








Hned u Rockefellerova centra je ulice 5th Avenue, kde jsou luxusní obchody a přes vánoce mají ty nejoriginálnější a nejvymakanější výlohy, které jsem v životě viděla. Taky jsou právem doporučovány ve článcích co vidět ve vánočním New Yorku. Patří k nejdražším a nejznámějším ulicím na světě.

Broadway je velká ulice známá hlavně velkým množstvím činoherních a muzikálových divadel vysoké prestiže.




Odtud se dostanete přímo na zářivé Time square, které je slavné právě svými velkoplošnými obrazovkami, kde se přehrávají různé reklamy. Každý rok se tam slaví ve velkém silvestr. Pro některé sen, pro jiné možná spíše noční můra v tlačenici. Přerváno je tam opravdu dost i ve všední dny.







Central park je největší městský park v USA. Nabízí mnoho míst k relaxu, v zimním období bruslení, různých památek, jako třeba Bethesda Terrace a taky tam můžete navštívit městské ZOO. Natáčelo se tam hodně filmů. Pár míst určitě poznáte ze Sám doma 2, nebo ze seriálu Gossip girl atd atd. Když už jsme u Sám doma 2, tak hned u Central parku se nachází taky hotel Plaza, kde Kevin bydlel. Věřím, že pod pokrývkou sněhu si musíte připadat, jako v pohádce.




Zde stávala paní s holuby ze Sám doma 2.



Grand Central Terminal je nádraží s nejvyšším počtem nástupišť a stojí za navštívení. My jsme nestihli, protože jsme trochu bojovali s časem právě i díky brzkému setmění, které je velké mínus v zimě.

Jako milovnice seriálu Sex ve měste jsem prostě musela navštívit dům Cariie Bradshow. Ten seriál a filmy prostě miluju a dívala bych se na to pořád a pořád dokola. Byl to pro mě neskutečný zážitek být úplně na totožném místě. Nachází se na 64 Perry street.




Když už jsme byli poblíž, tak jsem musela navštívit i místo, kde se nahrávali Přátelé, které mám taky moc ráda. Jejich byt se nachází na Grove street. Bohužel však kavárnu, kde se denně scházeli a kde si taky můžete dát kávu jsme nenašli.




Navštívili jsme i Trump International hotel and tower, kde se můžete podívat i dovnitř. Tak, jako všechny jeho budovy byla i tahle ve zlatém a nezklamal ani uvnitř. Všechno je v luxusu a zlatě. 




Navštívili jsme The Metropolitan Museum of Art. Samozřejmě jsem se musela vyfotit na schodech. Kdo sledoval seriál The Gosiip girl, tak určitě ví, že tam sedávali Serena, Blair a ostatní školačky. Taky hotel Palace, kde bydlela Serena.






Další zajímavé míso bylo High Line, což je park vytvořený ze staré železnice. Jsou tam skvělé výhledy na město.








Taky nesměla chybět, jako v každém velkém městě China town a hned vedle i Little Italy.






Ještě tak pro zajímavost. Ve filmech jste si mohli všimnout, jak si vybírají štěňátka v obchodech ve skleněných ohrádkách. Tak tam ty obchůdky mají a štěňátka mají pelíšky přímo ve výloze. Jakožto milovnice pejsků bych kolem takových výloh mohla chodit každý den.


Opustíme Manhattan a podíváme se na Staten Island. Staten Island jako takový jsme nenavštívili. Jen jsme se tam dopravili z nejjižnějšího bodu Mnahattanu velkou lodí, která je mimochodem zadarmo, abychom mohli vidět Sochu Svobody co nejblíže. Pokud nechcete platit velké peníze za soukromé lodě, které vás vemou přímo na ostrov Svobody, kde leží socha, tak vám bude stačit tahle projížďka.



 

    Pohled z druhého břehu a to Jersey city.


Pojďme na další část a to Brooklyn. Velmi navštěvovaným místem je právě Brooklynský most, který spojuje části Brooklyn a Manhattan. Patří mezi národní historické památky. Je odtud skvělý výhled. Bohužel vám ho budou trochu kazit ty neuvěřitelné davy lidí a tlačenice. 





 



Velmi populární fotka, kterou můžete pořídit hned kousek od mostu v Brooklynu, kde jsou i mapy.






Určitě by jste měli zkusit nějaký new yorský Cheesecake. My si dali jeden v Eileen´s Special Cheesecake a byl dokonalý. 

Tak tohle byl okouzlující New York.
Tím bych chtěla ukončit naši neuvěřitelnou jízdu po USA za 3 měsíce.
Jsou to zážitky na celý život a každá utracená koruna za to stála. Už teď je mi do pláče, když si projíždím všechny ty fotky a vzpomínám.
Ještě chci udělat článek, kde bude shrnutí a body o životě v USA, kdyby jste s někdy chystali do USA, tak aby jste měli všechny cenné informace pěkně u sebe.

Děkuji Vám moc za to, že jste to s námi sdíleli. Doufám, že jste si to užili aspoň takhle přes články a pokud se tam chystáte, tak vám přeji hodně štěstí a krásných chvil.

Určitě to nebylo naše poslední jízda, tak třeba příště v Thajsku :).

Nezapomeňte odebírat pokud Vás bavím.




Mějte se krásně :).



3 komentáře:

  1. Pěkný článek! Musím si přečíst i ty ostatní z vaší cesty. Kdyby tě zajímalo, jak se žije v USA, koukni na můj blog deniktetyblanky.weebly.com. Žiju tu už 7 let a poslední 2 měsíce v SF. Ráda vás provedu, kdyby jste se přijeli podívat na západní pobřeží (pokud jste tu ještě nebyli). Jen tak dál! Blanka

    OdpovědětVymazat
  2. Dekuju moc :)) Urcite se podivam USA nas moc zaujalo. Urcite se chceme jeste nekdy podivat, tak bych se ozvala :).

    OdpovědětVymazat
  3. NY je moj sen.Dakujem,ze som sa tam mohla pozriet aspon cez vase fotky.nadhera😍dufam,ze jedneho dna budem mat moznost pozriet vsetko nazivo

    OdpovědětVymazat