pondělí 6. listopadu 2017

ARIZONA, CALIFORNIA, MEXICO ROAD TRIP NO.4

Ahoj přeji Vám první příjemné listopadové dny. V minulém článku jsme skončili ve státě Arizona a na cestě na Grand Canyon. Ještě před tím malá vsuvka.
Pokud se budete zastavovat ve městě Page a budete mít čas, tak doporučuju navštívit Antelope. Jsou to takové procházky jakoby uvnitř kaňonu mezi těmi oranžovými stěnami, které jste mohli vidět v Bryce canyon. My to nestíhali, ale určitě doporučuju vypadá to úžasně. Určitě objednat lístky dost předem na internetu. Zkusit můžete klidně i ten den objet více agentur za městem, kde se to nachází, protože se jim často místa uvolňují. Cena se pohybuje kolem 30 dolarů za osobu.

Pokračujeme slavným Grand canyonem, který se nachází ve státě Arizona. Je to nejdelší kaňon na světě a je tvořen řekou Colorado. Do parku je opět vstupné, jako všude. Dostanete mapku a můžete si projet výhledy sami, nebo nastoupit na autobus zadarmo, jak už tomu bylo v předešlých parcích, kde vás upozorní na všechny zajímavosti. V parku je opět pitná voda, různé tůry, suvenýrky, malé centrum pro návštěvníky, kempy, místa na posezení a toalety. Dokonce můžete potkat i soby, což se nám i podařilo, ale rozhodně nejsou nijak přátelští, jako v pohádkách. My čekali trochu víc a asi se nám více líbil Bryce, ale rozhodně jsme rádi, že jsme mohli tohle místo navštívit. Výhledy jsou opět nádherné. Bohužel, ale bývají velmi často zahaleny pod znečištěným ovzduším.











Jeli jsme rychle dále, protože na podzim tam bývá už kolem 0 a tomu jsme se chtěli vyhnout.

Projeli jsme se kousek i na slavné silnici route 66. Nejdelší silnice na světě, jak už jsem to zmiňovala v jiném článku. U městečka kolem pak můžete narazit na motely, obchody, suvenýry s názvy historic route 66.




Přespali jsme pěkně v teplíčku před národním parkem Joshua tree. Tím se dostáváme k další návštěvě.
Národní park Joshua tree se nachází v jižní Californii. Tady už bylo zase horko a poušť. Do parku se opět platí vstupné a dostanete mapky. Opět má sociální zařízení, jako v předešlých parcích. Doporučuju radši zásoby vody, protože není všude stále přísun pitné vody, jako tomu bylo třeba v Yosemite a Sequoia.


A co můžete vidět v tomto parku ? Hlavně, jak napovídá název Joshua tree. Jsou úplně všude a je jich opravdu hodně. Dokonce i kus před a za parkem.






Výhled Keys view na Coachella valley a za krásného počasí i mexickou horu Signal mountain, ale bohužel byl opět pod smogem.





Všude kolem jsou obrovské kameny naskládané na sobě, po kterých turisti různě šplhají a je to velká zábava. Ráj je to i pro horolezce začátečníky.
Dále můžete potkat želvičky, nebo ještěrky, kterých je tam spousta. Dokonce je upozornění dávat si pozor, aby jste na cestě nějakou nepřejeli.

Trochu relaxu jsme si pak dopřáli v bohatém městečku Palm Springs. Nádherné, čisté, upravené město plné palem. Američané sem často jezdí do luxusních hotelů na dovolené. Kdo má rád golf, tak bude určitě potěšen. My si odpočinuli v příjemném hotelu s bazénem a vířivkou a nabrali síly na další cesty.


Dalším velkým městem bylo pak San Diego. Nachází se na hranici s Mexikem a jde to dost znát.
Mexičanů je tu spousty, španělštiny jakbysmet.


Nachází se zde i spousta mexických čtvrtí pro ty, co chtějí poznat Mexiko. To vše vám nabízí Old Town San Diego. Krásná čtvrť s mexickou kulturou. Můžete si dát mexické jídlo, nakoupit ponča, sombréra a jiné suvenýry. Architektura je taky v mexickém stylu a večer si můžete dopřát pravou mexickou zábavu i s hudbou.







Dalším místem, který stojí za návštěvu je určitě Balboa park, který je největším městským parkem na světě. Ve středu parku je parádní Zoo i s pandami. Dále nespočet muzeí, krásných budov a dýchala na mě španělská atmosféra a připadali jsme si, jako v Barceloně.


















Skvělým projektem je tam pak i vesnička, kdy každý domek představuje zemi v Evropě. Uvnitř si můžete prohlédnout věci, co danou zemi vystihuje. Dokonce i na Česká republika tam byla. Bohužel, ale dohromady se Slovenskem. Hold jsme pro ně pořád tak nějak jeden stát.


Dalším místem je bohatá čtvrť Coronado s pláží a slavným hotelem del Coronado. V hotelu se natáčel film Někdo to rád horké s Marilyn Monroe a navštěvován byl spousty významnými osobnostmi, jako např. : Charlie Chaplin.








Pokud jdete za zábavou, jídlem, drinkem, nebo ochutnat pestrou nabídku piv ( dokonce i čokoládové pivo ) a poznat historickou čtvrť, tak je na to skvělá Gaslamp quarter.

U oceánu pak navštivte přístav Embarcadero, kde se nachází i letadlová loď námořnictva, která slouží jako muzeum USS Midway a nejstarší loď na světě The Star of India.
Jedno z nejhezčích míst pak na nábřeží je Seaport Village s krásnou promenádou.

Pokud by jste měli chuť na baseballový zápas, tak můžete navštívit PETCO park stadion.


My se rozhodli, že chceme poznat Mexico více a vidět další zemi. Měli jsme čas, tak jsme vyrazili na den do Tijuany. Město v Mexiku, které leží přímo na hranici USA. Hranice z USA do Mexika nejsou nijak zvlášť hlídaná, přesun není nijak složitý, jednoduše jen projedete bránou a jste tam.
U hranic to vypadalo víceméně stejně, ale jak jsme jeli dál, tak jsme víc a víc viděli, že už jsme v jiném světě. Bída, špína a chudoba tam jde hodně znát. Dopravu jsme občas nechápali a byla trošku bláznivá.
Co nás zarazilo bylo to , že každé druhé auto bylo z Kalifornie. Důvodem je, že tam jezdí američani kvůli zubní péči, podnikat a tak dále, protože je v Mexiku velmi levně oproti USA opravdu velmi levně. Celkem nás zarazilo, že i ve fast foodech, které známe měli mnohem levněji a že většina obsluhy neuměla skoro anglicky.


Všude vás zvou, aby jste si něco koupili a skoro vám to nutí.
Snad největší atrakcí pro nás byli hranice zpět do USA. Hodinové řady, protože je to nejvytíženejší hranice světa a američani už si pěkně přísně kontrolují koho k sobě pustí. Mexičané tyhle nekonečné řady využívají ke svému obchodu a žebračení. Mezi řadami mají postavené stánky, chodí s různými suvenýry, děti žebrají, lidé bez noh a podobně. Dokonce i štěňata nabízejí. Je to otravné div vám nestrkají ruce do oken, ale na druhou stranu i smutné.
Opravdu by jsme si měli vážit, kde žijeme a jak se máme v Evropě úžasně ! Ještě by jsme chtěli někdy Mexiko navštívit. Dočetli jsme se, že tam mají pláže, které patří k nejkrásnějším na světě a více poznat jejich kulturu.










Galerie, Tijuana

Tím bych chtěla ukončit náš roadtrip po Californii. Jsou tu opravdu nádherné místa a za nás patří Californie do TOP, které musíte ve státech navštívit ! 
Počasí jsme měli skvělé, až na nějaké výjimky, kdy už byla zima. Pršelo nám za 2 měsíce jedenkrát.
Ujeli jsme dlouhých a velmi vyčerpávajících 6000 km.

Zítra letíme směr Florida a čeká nás další dobrodružství a vás samozřejmě další články a postřehy.


Tak nezapomeňte odebírat, aby vám nic neuniklo.




Mějte se krásně :).


0 komentářů:

Okomentovat