pondělí 23. října 2017

ROAD TRIP CALIFORNIA NO.2

Ahoj přeji příjemný podvečer. V posledním článku jsem psala o zastávce v lake Tahoe, tak se k tomu vrátím. Po týdnu cestování a ujetých kolem 2000 km jsme se cítili už hodně unavení, tak jsme se zregenerovali dva dny přímo u South Tahoe Lake, které leží na hranici Californie a Nevady.

Byli jsme v krásném horském středisku a dýchala na nás zimní atmosféra. Jezero je průzračně čisté s krásnými plážemi a myslím, že i v létě tam může být skvělá dovolená. Je tam na výběr mnoho sportovních aktivit. Můžete se vydat na různé výšlapy až 3000 km nad mořem. Velkým plusem je nebesky čistý vzduch.









Následovala zastávka k národnímu parku Yosemity. Cestou jsme ještě zastavili v Lee Vinning u 3 milion let starého, slaného jezera Mono lake, které zdobily různé kamenné krátery.





Člověk se hned méně nudí, když má pořád tak nádherný výhled.


Co jsme na cestách, tak jsme projížděli hodně místama, které byli úplně na popel a rozhodně to nebyly žádné kousky. Stačí jen malý odpalek od cigaret a několik akrů lesa je pryč.


Národní park Yosemity je druhý nejkrásnější park ve státech a je zapsán do UNESCA. Pyšní se nejvyššími vodopády ve státech a žulovými masivy. Do parku a i dalších potřebujete annual pass America the beautifull. Je to roční vstupenka do všech národních parků. Stojí 80 dolarů,ale můžete zkusit odkoupit od lidí za méně peněz. Pokud chcete konkrétně jen do jednoho parku,tak stačí koupit jednorázový vstup.



Yosemite je obrovský park a bez auta by jste ho těžko jen projeli. Můžete se vozit zadarmo autobusem, který jezdí po parku.
Všude narazíte na cedule s upozorněním na medvědy. Takže opravdu nenechávat jídlo a hygienu v autech.

Yosemity vám nabízí spoustu nádherných výhledů, tůr v lesích, kempování, procházky, nádherné vodopády, zvířata, které se lidí nebojí, výhled na zasněžené skály a čerstvý vzduch. Jsou pastvinou pro milovníky horolozectví.










Na vodopády jsme bohužel štěstí neměli, protože na podzim je všechno vyschlé. Nejsilnější jsou na jaře právě po roztání sněhu. Na poslední fotce jde vidět trochu ten spodní menší. Můžete se vydat na 10 km tůru k hornímu vodopádu.

Skála El Capitan.

Pokud chcete přespat v kempech, tak si určitě rezervujte místo předem. Bývá to tam přervané a my na to samy doplatili a pak všude hledali, kde přespat.

V Yosemitech jsem strávili 2 dny, ale pokud chcete zdolat všechny tůry, tak budete potřebovat mnohem více.















Další noc jsme si odpočinuli ve Fresnu a vyzkoušeli Airbnb. Pro ty, co neznají, je to stránka, kde místní lidé vámi hledaného města nabízejí ubytování u sebe doma, nebo celý jejich apartmán. Je to zcela bezpečné a zatím máme skvělou zkušenost. Plus je super, že pokecáte s místními a zjistíte další zajímavosti a tipy.




Dalším národním parkem byl Sequoia. Sequoie jsou stromy, které jsou největšími stromy na světě. Kromě medvědů zde můžete narazit i na pumy, ale naštěstí jsme žádné nepotkali. Do parku potřebujete vstupenku, jako u Yosemite a rovněž je to obrovský les na dálku až 40 mil. Narazíte na různé kempy, odpočívárny i muzeum. To, co je na parku nejzajímavější je pěkně u sebe, takže se nemusíte bát, že budete jezdit dálku sem a tam. Jen ty nehorázně klikaté silnice jsou nepříjemné.







Tunel ze spadlého stromu, kterým si můžete projít.




Tohle je největší strom na světě nazýván General Sherman. Na fotkách můžete vidět, jak obrovský opravdu je ve srovnání s normálními stromy a lidmi. V tomto úseku byly všechny obrovské stromy a zajímavosti u sebe. Stromy jsou staré 3000 let. Pro porovnaní normální stromy 300 let. Vydrží tolik, protože jsou odolné různým škůdcům, ohni a podobně. V životě jsem tak obrovské stromy neviděla a ani neuvidím. Ještě se můžete projet autem tunelem ze spadlého stromu, ale ten jsme bohužel minuli. Určitě park stojí za návštěvu. Je tam krásně a vane se tam příjemná vůně dřeva.

Pokračovali jsme dál a přespali v kempu u jezera Isabella.





Následující dva dny jsme strávili v Death Valley ( údolí smrti ). Ano název má zasloužený, protože tady život není. Je to obrovské údolí bez života. Bude vám tady stačit vstupné, jako u předešlých parcích. Celé území se nachází na hranicích Californie a Nevady. Teploty se objevují mezi 30-55°C . V zimě bývají teploty kolem 15°C a nejteplejším měsícem je červenec, kdy narazíte na 46°C. Byla zde naměřena nejvyšší teplota na světě 57°C. My byli ve 30 a i tak to byl šok po týdnu, kdy jsme byli i v mínusech.
V okolí se nachází i Area 51 velmi slavné místo díky mimozemským aktivitám, ale taky velmi hlídaná a celá uzavřená, takže bohužel nic neuvidíte.











Kdybych nevěděla, že jsem v Califorii, tak si myslím, že se nacházím někde na Sahaře. Všude jen písek a nikde život. Tohle místo se nazývá Mesquite Flat Sand Dunes a je oblíbeným místem pro turisty.












Další velmi zajímavé místo uprostřed ničeho, které nesmíte minout je Rhyolite místo zvané taky, jako město duchů. Je to vlastně muzeum zdarma, které se jen tak někde mezi pouští nevidí.






Inspirační foto, jak vypadají takové kempy.


Devils Golf Course.







Badwatter Basin je dalším turistickým lákadlem. Bad watter ( špatná voda ) se jmenuje podle povídky, kdy zbloudilý muž hledal vodu, když se napil a zjistil, že se nedá pít a napsal si do deníku bad watter. Všude kolem je sůl. Přímo tady je nejnižší bod v USA a po jezeru Laguna de Carbon i na západní polokouli. Je to 85 m pod úrovni moře.
Takže jsme v jednom týdnu stihli vystřídat hooodně velké výkyvy výšek nad mořem.


Malířova paleta další krásný, přírodní úkaz.


Nikdy jsem nejela zajímavějšími a osamělejšími cestami. Právě od malířovi palety byly cesty nejzajímavější.








A tahle vyhlídka zvaná Zabriskie point nás nadchla nejvíce. Musíte uznat, že to vypadá úžasně.

Celkově jsme byli z Death Valley dost nadšení a určitě stojí za vidění ! Pozor si hlavně dávejte na pitný režim. I když je to pustina, tak na nějaký ten obchod narazíte, ale nespoléhejte na to a mějte u sebe vždy zásoby vody. Na záchodcích dokonce můžete najít papírky, které vám podle moči ukáží zda jste hydratovaní. Tohle suché místo je rájem pro plazy, jako je například chřestýš.




Pomalu opouštíme Californii na chvíli a navštívíme Nevadu. Cestou do Las Vegas jsme projeli kolem Red Rock Canyon. Určitě si zajděte do bufetu Red Rock, kde za velmi nízké ceny můžete sníst , co vám hrdlo ráčí. 
Tím jsme nakousla příští článek, který bude věnován bláznivému Las Vegas a dalším zajímavým místem, pokud chcete mít přehled o nových článcích, tak nezapomeňte odebírat.

Na závěr bych chtěla napsat, že Californie je velmi rozmanité prostředí. Chvíli jste na horách, pak v lesích a najednou v poušti. Opravdu stojí za návštěvu !

Pokud jste to zvládli dočíst dokonce, tak děkuji za shlédnutí a uvidíme se příště.




Mějte se krásně :).






2 komentáře: