čtvrtek 21. září 2017

LOS ANGELES





Ahoj všichni, i když nemáte zrovna ukázkové babí léto, tak přeju krásný den. V minulém článku jsem slibovala fotky a povídání o okolí, kde žijeme. Nakonec nastala změna a tento článek bude o centru města Los Angeles, zvané město andělů. V LA jsme byli zatím dvakrát. Jezdíme od nás metrem a cesta trvá cca 1 hodinu. Jak jsem již psala, že je tu dost levný benzín, tak se to odráží i na ceně městské dopravy. Na dvouhodinovou jízdu kamkoliv to vychází na $1.75 ,což je úžasná cena. Když nastoupíte do autobusu, tak stačí dát do mašinky 1.25  a můžete jet kamkoliv. To jen tak pro zajímavost.
Za prvé musím říct, že jsme čekali od samotného centra (downtown) LA trochu víc. Je to takové roztahané obrovské město, rozhodně tam nepotkáte miliony davů lidí, jako v Londýně, nebo New Yorku. Pěšky se ale na všechny místa rozhodně nedostanete a s veřejnou dopravou to taky není nejjednodušší. Ale rozhodně jsou tam úžasné místa, které určitě stojí za navštívení ( Financial district, Walt Disney concert hall, nebo radnice města).











Walt Disney concert hall.





Jen tak pro zajímavost milovníků hry GTA. Poznali by jste, co je to za budovu ? Z vrcholku téhle budovy jste mohli seskočit dolů padákem. V reálném životě slouží tahle budova jako radnice města.







Poté jsme se vydali na výšlap Runyon Canyon , aby jsme mohli spatřit tuhle nádheru. Kouzelné výhledy byly všude kolem po cestě na vrcholek. Byl to náročný výšlap v ne úplně skvělém terénu, ale  ten výhled stál za dřinu. Místní berou hike (výšlap), jako každodenní rutinu místo fitka. Proč ne? Lepší, než se mořit v posilovně, kde nic neuvidíte.

Ještě pár fotek s výhledem, aby jste se mohli pokochat se mnou. Jen škoda, že elektronika nikdy nedokáže ten moment zachytit tak, jako lidské oko a vaše vnímání.







I tady je v oblibě věšet zámky, jako symbol věčné lásky.





Pohled na LA. Zdaleka ne celý.






Další zastávkou, která je vlastně hned pod kopcem je velká turistická senzace a to chodník slávy. Hollywoodský chodník slávy je dlouhý přibližně 5,6 km, takže se trochu projdete. První hvězda byla už v roce 1960 a nyní chodník zdobí více než 2900 hvězd. Řeknu vám, že najít si tu svou oblíbenou herečku, zpěváka, film, postavu, cokoliv dá docela zabrat. Sama jsem ji nenašla. Dívat se 5 km pod nohy na každou hvězdu není ideální nehledě na to, že je tam miliony davů turistů. Celý chodník je takové malé Las Vegas. Lidé převlečení za různé postavy, všude světýlka, všude něco je. Rozhodně to tam žije.



















Velmi známé Graumanovo Čínské divadlo, kde se na červeném koberci prošla už řádka celebrit.




Další pohled na nápis, tentokrát z nákupního střediska.





Kdo by náhodou zatoužil po oskaru, ale nejste zrovna talentovaná dušička, tak si ho jednoduše můžete pořídit za pár dollarů v každém obchodě.









Další den jsme se rozhodli si do metra vzít kola. Jak jsem psala LA je hodně roztahané a všechno je daleko od sebe a na kole to byla ideálka. Líbí se mi tady, že na cyklisty opravdu myslí a snaží se dát všude cyklostezky a i na silnicích mají kola svůj vlastní vyznačený pruh, což je skvělé.
Co mě dost zaujalo byla obrovská Chinatown se vším všudy. Čínská kultura a architektura se mi moc líbí a jejich kuchyni miluju. V Číně jsem zatím nebyla, ale opravdu jsem si připadala, že tam jsem. Měli i zastávky, obchody a benzínky v čínské architektuře. Dali jsme si tam i oběd a zatím nejlepší čínské jídlo, co jsem kdy měla!























Další trasa vedla na Dodger stadium, kam se moc těšil můj přítel. Jen ta příjezdová cesta ke stadionu byla tak nehorázně dlouhá, že by se tam člověk i ztratil.








Před stadionem je tenhle nádherný pohled na město.






Pohled na samotné obrovské baseballové hřiště o kapacitě 56 000.



Další zastávkou byla Griffithova observatoř, která je dominantou kopce Mount Hollywood, z kterého můžete opět vidět na LA a nápis Hollywood. Zdarma můžete jít i dovnitř a dozvědět se spoustu informací o hvězdných soustavách meteoritech a tak dále. Tohle bylo opravdu hodně velké kardio. Za prvé je to docela daleko od stadionu a za druhé je to šíleně velký kopec.




Observatoř můžete vidět taky i v GTA, nicméně jako celé LA a pobřeží Santa Monica, která se taky objeví v článku.











Nahoře byl terén zase náročný, tak jsme se rozhodli zamknout kola u stromu a pokračovat bez nich. Když jsme se vrátili zpět a těšili se, jak si užijeme tu vyslouženou cestu z kopce jsme zjistili, že má přítel pichlé kolo. Prostě smolaři, co na to říct a díky tomu jsme nemohli dokončit výlet, tak zbytek z LA se objeví v jiném článku :).


Ještě pár Insta friendly stěn, které naleznete na Hollywood Bl.







Tenhle bílý komplex včetně palem je opravdu velkou senzací pro fotky na instagram. Mě osobně to tak nezaujalo, ale chystám se na jinou famous zeď, ale tu jsme zatím nestihli.

Děkuji vám za shlédnutí, koho můj blog zajímá, tak nezapomeňte odebírat v plusku ( pokud jste na mobilu, dole naleznete možnost zobrazit pro web a plusko vpravo nahoře se objeví) tak zase v příštím článku.


Mějte se krásně :).











0 komentářů:

Okomentovat